Jak rozwiązać to równanie??
kk: 3x + y − z + q = 4
6x − 2y − z + 2q = 5
x − 2y +3z− q =1
próbowałem metodę Gaussa ,ale nie wyszło.
czy trzeba przenieść którąś z kolumn na prawą stronę
12 wrz 11:46
kk: czy ktoś pomoże
12 wrz 14:01
Bogdan:
Jedną ze zmiennych, np. q traktujemy jak parametr i przenosimy na stronę wyrazów wolnych.
3x + y − z = 4 − q
6x − 2y − z = 5 − 2q
x − 2y + 3z = 1 + q
Teraz rozwiąż ten układ równań.
12 wrz 14:59
kk: dzięki

Wx= 1,57
Wy= 1,57
Wz= 1,42
czy ktoś może potwierdzić wyniki?
12 wrz 15:05
Bogdan:
a gdzie jest q?
12 wrz 15:08
kk:
hmmm nie wiem gdzie się podziało
obliczyłem wyznacznik główny z takiej macierzy
3 1 −1
6 −2 −1
1 −2 3 i wyznacznik wyszedł −21
Następnie wyznacznik Wx( w pierwsza kolumnę wstawiłem)
3
3
2
wyznacznik wyszedł −33
Wyznacznik Wy(w drugą kolumnę wstawiłem)
3
3
2
wyznacznik = −33
Wz( w trzecią kolumnę wstawiłem
3
3
2
i wyznacznik = −30
a Wq nie wiem skąd mam wziąć
12 wrz 15:25
sushi_ gg6397228: jak liczysz W
x to pod "x" wstawiasz kolumne wyrazow wolnych

A TY wszedzie wstawiasz 3,3,2 −−> bierzesz te liczby z zeszłorocznej choinki
12 wrz 16:09
kk:
3,3,2 z choinki nie jest

czyli mam wstawiać w Wx w kolumnie"x" 4,5,1 , w Wy w kolumnie "y" 4,5,1, w Wz w kolumnie "z"
4,5,1
a co zrobić z kolumną q
12 wrz 16:14
Krzysiek: Można z wyznaczników oczywiście, ale wyznaczniki to zawsze jest koszmar, podczas gdy z Gaussa
można dostać rozwiązanie w 3 linijkach. Chcesz zobaczyć jak to zrobić z Gaussa?
12 wrz 16:17
kk: no pewnie ,że chciałbym zobaczyć
12 wrz 16:19
Krzysiek: Dobra, jeśli się wreszcie nie pomyliłem to jak doprowadzisz to do górnej macierzy trójkątnej to
wyjdzie:
3 1 −1 1 | 4
0 −4 1 0 | −3
0 0 8 −4 | 5
(pomnożyłem ostatnie równanie przez 3 żeby nie mieć ułamków)
Rząd tej macierzy to 3, więc rozwiązaniem będzie linia prosta.
12 wrz 16:28
Krzysiek: no to znajdźmy coś co nie wiem jak się nazywa po polsku, ale po angielsku: particular solution
(rozwiązanie równania)
niech 3 pierwsze kolumny będą niezależne. Więc podstawiamy za q=0 i sprawdzamy jaka kombinacja
3 pierwszych kolumn da wektor [4, −3, 5]
stąd masz x y z − mi wyszło:
12 wrz 16:34
kk: czyli w takim przypadku
q=0
12 wrz 16:38
Krzysiek: A teraz znajdujemy coś, co nie wiem jak się nazywa po polsku, ale po angielsku nullspace:
(rozwiązanie równania Ax=0 − sory uczyłem się tego z wykładów Gilberta Stranga na youtubie)
czyli jaka kombinacja czterech kolumn da wektor zerowy:
Np jeśli podstawimy q=1, to mi wyszło:
Czyli każda wielokrotność wektora:
q 1
Spełnia równanie Ax=0
więc pełne rozwiązanie to:
0 1
c − stała
12 wrz 16:42
Krzysiek: w pierwszym kroku znajdujemy kombinację tych niezależnych kolumn, która daje nam wynik.
pierwsze 3 są niezależne. są one powiązane z x, y i z, dlatego narazie podstawiamy za q=0
Ale np gdyby zamienić miejscami wyrażenia z q i z w układzie równań, to pierwsze 3 niezależne
kolumny byłyby związane z x, y i q, wtedy podstawiamy z=0.
12 wrz 16:45
kk:
ale się rozpisałeś

dzięki , spróbuję to sobie przyswoić
12 wrz 16:46
Krzysiek: Ogólnie procedura to:
1. Sprowadzić do postaci U
2. Znaleźć rozwiązania Ax=b:
a) podstawić 0 za wszystkie zmienne związane z zależnymi kolumnami
b) znaleźć kombinację kolumn niezależnych, która daje wektor b
wynik nazwijmy xp
3. Znaleźć rozwiązania Ax=0
a) podstawiać 1 za kolejne zmienne związane z zależnymi kolumnami
b) dla każdej zależnej kolumny znaleźć kombinację tych niezależnych, żeby po dodaniu do
niej wyszło 0
wynik to będzie tyle wektorów, ile mamy zależnych kolumn
(u nas jest jedna. nazwijmy wynik xn)
4. Rozwiązanie to xp + dowolna liniowa kombinacja rozwiązań Ax=0
(u nas xp + c*xn
Powodzenia! − i sprawdź to koniecznie bo w macierzach najłatwiej się pomylić.
12 wrz 16:55
Bogdan:
1. 3x + y − z = 4 − q
2. 6x − 2y − z = 5 − 2q
3. x − 2y + 3z = 1 + q
Sprawny uczeń gimnazjum stosując metodę podstawiania rozwiązałby to zadanie
po prostu tak:
1. z = 3x + y − 4 + q
2. 6x − 2y − 3x − y + 4 − q = 5 − 2q ⇒ 3x − 3y = 1 − q
3. x − 2y + 9x + 3y − 12 + 3q = 1 + q ⇒ 10x + y = 13 − 2q ⇒ y = 13 − 2q − 10x
| | 40 − 7q | |
2. 3x − 39 + 6q + 30x = 1 − q ⇒ 33x = 40 − 7q ⇒ x = |
| |
| | 33 | |
| | 40 − 7q | | 29 + 4q | |
y = 13 − 2q − 10 * |
| = |
| |
| | 33 | | 33 | |
| | 40 − 7q | | 29 + 4q | | 17 + 16q | |
z = 3 * |
| + |
| − 4 + q = |
| |
| | 33 | | 33 | | 33 | |
12 wrz 20:32