wielomiany
Paula: Proszę o pomoc

Dobierz współczynniki a i b tak aby wielomiany W1(x) i W2(x) były równe.
W1(x) = − x
4 +2x
3 + 3ax
2 − bx
2 − 5x
W2(x) = −ax
4 − bx
4 + 2x
3 − 7bx
2 − 5x
12 wrz 09:32
bibi: Podpowiem tyle, że współczynniki przy odpowiednich potęgach muszą być sobie równe, czyli musi
być spełniony układ poniższych równań:
−a=−1
−b=2
2=3a
−7b=−b −> tutaj jest błąd, żle przepisane wielomiany
−5=−5
12 wrz 09:37
Paula: może ktoś to rozwiązać bo nie mam pojęcia jak to się robi a ta podpowiedż nic mi nie dała?
12 wrz 09:59
bibi: sorki, źle napisałem:
−a−b=−1 −> a=1−b
3a−b=−7b
wstawiając do 2−ego równania a=1−b
3(1−b)−b=−7b
3−3b−b=−7b
3b=−3/:3
b=−1
a=1−(−1)=2
12 wrz 10:03
12 wrz 10:20