prosze o pomoc i sprawdzenie
ani: Puszcza kampinowska na mapie wykonanej w skali 1:1000 000 zajmuje powierzchnię równą 5,6cm
2.
Oblicz rzeczywistą powierzchnię puszczy i wynik podaj w km
2
mam pytanie czy ma wyjść 56000 000 000 00cm
2
i drugie pytanie troche głupie jak sie zamienia cm
2 na km
2
12 wrz 22:51
sushi_ gg6397228:
1km= 1000m= 100000cm
1km2= (1000002) cm2
zamien skale z cm na kilometry, bedzie latwiej w liczeniu
12 wrz 22:56
ani: czyli 56000 000km2 wyjdzie sprawdzi ktoś?
12 wrz 23:03
sushi_ gg6397228: pytanie na logike−− jaka powierzchnie na Polska
nie zrobilas tego o co prosilem
12 wrz 23:04
sushi_ gg6397228: Odpowiedź na pytanie, jaka jest powierzchnia Polski, nie jest jednoznaczna.
Korzystając z różnych źródeł, można spotkać kilka różnych wartości,
a najczęściej powtarzaną jest 312 685 km². Jednak, aby wiedzieć,
jaka jest powierzchnia Polski, należy uświadomić sobie,
z jakich elementów ona się składa. −−>
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnia_Polski
12 wrz 23:08
ani: czyli moja puszcza jest wieksza od Polski
12 wrz 23:30
sushi_ gg6397228: 560:3 − krotnie
12 wrz 23:32
ani: hmm ma byc 560 km
12 wrz 23:36
sushi_ gg6397228:
skala daje 1cm −−> 10km
1cm2−−> 100km2
12 wrz 23:39
sushi_ gg6397228: 560km to nie jest powierzchnia tylko długość
12 wrz 23:42
Bogdan:
Z zażenowaniem obserwuję Wasze heroiczne zmagania z banalnym zadankiem.
Jeśli skala podobieństwa dwóch figur podobnych jest równa k, to stosunek pól tych figur
jest równy k
2.
| | 1 | | 1 | |
k = |
| , k2 = |
| , 1 km2 = 1010 cm2 |
| | 106 | | 1012 | |
P − szukane pole
| 1 | | 5,6 | |
| = |
| ⇒ P = 5,6 * 1012 cm2 = 5,6 * 1012 − 10 km2 = 560 km2 |
| 1012 | | P | |
i tyle.
13 wrz 00:07