funkcje parametr
mała :): Mam takie polecenie wyznaczyć parametr m aby f(x) i g(x) były prostopadłe
f(x) = |m−2|x − 3 g(x)= (m+2)x +5
rozwiązałam to tak:
(m−2)(m+2) = 1
m
2 − 4 = 1
m
2 = 5
m=
√5 lub m= −
√5
Dlaczego w odpowiedzi jest tylko −
√5
Co zrobiłam źle?
12 wrz 16:43
ale: musi być jeszcze − przed 1m+2
12 wrz 16:46
bibi: bo żeby zadanie było spełnione, m−2<0, a dla √5 m−2>0
12 wrz 16:46
sushi_ gg6397228:
zgubilas wczesniej minusa
i rozpisac wartosc bezwazgledna na dwa przypadki m>2 i m<2
12 wrz 16:51
mała :): faktycznie

czyli dla m<0 zachodzi?
a dla m>0 nie zachodzi, bo wtedy wartość bezwzględna będzie liczbą ujemną, wtedy wychodzi
sprzeczność?
12 wrz 17:06
mała :): sory tam powinno być od 2 nie od 0
12 wrz 17:08