Potęgowanie
gimnazjalista: Czym sie różnią podane potęgi:
−4
3 no bo to się równa −64
(−4)
3 i tu też się raczej równa −64, ale chyba wynik w nawiasie? nie?
nakierujcie mnie na dobrą drogę, bo to są podstawy
12 wrz 18:50
Amaz:
−43 = −(4*4*4)
(−4)3 = (−4)*(−4)*(−4)
12 wrz 18:52
gimnazjalista: Czyli pierwszy wynik to 64, a drugi −64? dobrze rozumiem?
12 wrz 18:54
bibi: nie − i dla 1 i dla 2 wynik to −64, czyli nie różnią się niczym
12 wrz 18:57
gimnazjalista: No, ale po cóż w niektórych zadaniach sa w nawiasach, a w niektórych nie ma nawiasa?
12 wrz 18:59
Kejt: różnica zaczyna się gdy potęgi są parzyste..np:
−42=−(4*4)=−16
(−4)2=(−4)*(−4)=16
12 wrz 19:00
gimnazjalista: Aha, czyli w tym sęk siedzi. Dzięki Kejt − na Ciebie zawsze mozna polegać

.
12 wrz 19:01
TOmek : bo np masz zadanie oblicz 3 − x dla x= −4
to musisz to zapisać tak:
3 − ( − 4)
bo w matematyce nie może byc takiego czego " 3 − − 4 " dlatego trzeba uzyc nawiasów
12 wrz 19:01