| x−5 | 2x | x+1 | |||
: | = | ||||
| x | x+1 | x |
| 3x+2 | 6x+4 | 6x+3 | |||
: | = | ||||
| 2x4−x3 | 4x3−x | x3 |
| x−5 | 2x | x+1 | |||
: | − | =0 | |||
| x | x+1 | x |
| x−5 | x+1 | x+1 | |||
* | − | =0 | |||
| x | 2x | x |
| (x−5)*(x+1) | x+1 | ||
− | =0 | ||
| 2x2 | x |
| x2−4x−1 | x+1 | ||
− | =0 | ||
| 2x2 | x |
| x2−4x−1 | 2x(x+1) | ||
− | =0 | ||
| 2x2 | 2x2 |
| x2−4x−1 | 2x2+2x) | ||
− | =0 | ||
| 2x2 | 2x2 |
| x2−4x−1−(2x2+2x) | |
=0 | |
| 2x2 |
| x2−4x−1−2x2−2x | |
=0 | |
| 2x2 |
| −x2−6x−1 | |
=0 | |
| 2x2 |
| a | |
=0 ⇒a=0 | |
| b |
| x − 5 | 2x | x + 1 | |||
: | = | ||||
| x | x + 1 | x |
| x − 5 | x + 1 | x + 1 | |||
* | = | / * 2x2 | |||
| x | 2x | x |
| 1 | 2 | |||
x≠0 i x ≠ | i x ≠ − | |||
| 2 | 3 |
| 3x + 2 | 6x + 4 | 6x + 3 | |||
: | = | ||||
| 2x4 − x3 | 4x3 − x | x3 |
| 3x + 2 | 4x3 − x | 6x + 3 | |||
* | = | ||||
| 2x4 − x3 | 6x + 4 | x3 |
| 3x + 2 | x(4x2 − 1 | 6x + 3 | |||
* | = | ||||
| x3(2x − 1 | 2(3x + 2) | x3 |
| (2x − 1)(2x + 1) | 3(2x + 1) | ||
= | |||
| x2(2x − 1) | x3 |
| 2x + 1 | 3(2x + 1) | ||
= | / * x3 | ||
| x2 | x3 |
| 1 | ||
x = 3 v x = | ∉ założenia | |
| 2 |