Rozwiąż
martinaa: rozwiąż równanie metodą wyznacznikową:
(2x−3)(3y−4)=(2y−5)(3x+1)
3(y+2)−2(x−3)=16
12 wrz 16:10
martinaa: mam jakieś dziwne wyniki dal x i y... glownie chodzi mi o to
12 wrz 16:11
ale: To jest równanie,czy układ równań
12 wrz 16:22
martinaa: uklad rownan

masz racje nie napisalam tego...
12 wrz 16:22
sushi_ gg6397228: pokaz jakie wyszly rownania ( beda postaci ax+by=c)
12 wrz 16:22
martinaa: −7x−7y=17
−2x+3y=4... ale mysle ze to jakos nie tak mi wyszlo. I nie wiem zupelnie dlaczego
12 wrz 16:24
sushi_ gg6397228: −8x−9y+12= 2y−15x−5 wiec po przeksztalceniu bedzie ...
12 wrz 16:27
sushi_ gg6397228: drugie jest OK
12 wrz 16:27
martinaa: teraz mi wyszlo 7x−11y=−17...
12 wrz 16:28
martinaa: y= −6
x=−11 tak bedzie?
12 wrz 16:31
sushi_ gg6397228:
wtedy pomylilas znaki i zamiast dodac do "y' odjelas, najlepiej pomnozyc przez "−1"
−7x+11y=17
−2x+3y=4
12 wrz 16:31
sushi_ gg6397228:
W= −21+22=1
Wx= 17*3− 11*4= 51−44 = 7
Wy= −28+34= 6
x=7
y=6
12 wrz 16:33
martinaa: no dobrze jezeli pomnoze przez −1 to tak wychodzi, ale kiedy potem chce obliczyc x i y metodą
przeciwnych wspolczynnikow to pomnoze przez −2 a w drugim razy 7 zeby bylo −14x i 14x... wtedy
wynik w pierwszym rownaniu jest −34
12 wrz 16:36
martinaa: o Boże... ja teraz ne wiem w jakim celu chcialam obliczyc x i y... jak zawsze bledy z wlasnego
niedopatrzenia... teraz juz wszystko jasne


dzieki sama bym nie dostrzegla moich
beznadziejnych bledow
12 wrz 16:37
sushi_ gg6397228: pokaz obliczenia, to zobacze gdzie robisz bład
12 wrz 16:38
annnn: 2−x−7−y
x>2
x<7
y=x
8 paź 14:12
annnn: Ktoś pomoże?
8 paź 14:13