Znajdź iloczyn, sumę i różnicę zbiorów.
Xxx: Znajdź iloczyn, sumę i różnicę zbiorów.
A = { X : l2x + 4l > 2 n X e C } B = { X : l5x + 10l < 3 n x e C }
Anna: A: I2x+4I > 2 ∧ x ∊ C
2x + 4 > 2 lub 2x + 4 < −2
2x > −2 2x < −6
x > −1 x < −3
A = { ..., −6,−5, −4, 2, 3, 4,5, ...}
B: I5x + 10 I < 3 ∧ x ∊ C
−3 < 5x + 10 < 3
−13 < 5x < −7
| | 13 | | 7 | | 3 | | 2 | |
− |
| < x < − |
| ⇒ x ∊ ( −2 |
| , −1 |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
B = { −2}
Czyli: A ∩ B = ∅
A ∪ B = {..., −6,−5,−4,−2,2, 3, 4, 5, ...}
A \ B = A
B \ A = B