indukcja magentyczna
niefizyk: W odległości 20 cm od pewnego przewodnika indukcja wynosi 4 * 10−5 T (tesli). Oblicz
natężęnie prądu w przewodniku, zakładając, że przewodnik zamocowany jest w substancji której
przenikalność jest 5 razy mniejsze niż pierwotnie.
12 wrz 18:27
Gustlik: Zastosuj i przekształć wzór:
gdzie:
| | 1 | |
μ= |
| − względna przenikalność magnetyczna ośrodka
|
| | 5 | |
μ
0=4π*10
−7 N/A
2 − przenikalność magnetyczna próżni
I − natężenie prądu
r = 20 cm = 0,2 m − odległość od przewodnika
12 wrz 22:45