Dane sa wielomiany w(x)=x3-1 i p(x)=2x2+4x+1wyznacz wielomian U i podaj jego st.
Ola: Dane sa wielomiany w(x)=x3−1 i p(x)=2x2+4x+1 . wyznacz wielomian U i podaj jego stopień.
b) u(x)=w(x)− p(x)
c)u(x)=3w(x)−4p(x)
d) u(x)=2w(x)−x*p(x)
e)u(x)=w(x)+(1−x)p(x)
12 wrz 14:47
Kejt: zapisz to porządnie..
12 wrz 14:48
Ola: dane są wielomiany w(x)=x3 −1 i p(x) =2x2+4x+1 Wyznacz wielomian u i podaj jego stopień.
b) u(x)=w(x) −p(x)
c)u(x)=3w(x)−4p(x)
d) u(x)=2w(x)− x p(x)
e)u(x)=w(x)+(1−x)p(x)
12 wrz 15:02
sushi_ gg6397228: jak zapiszemy w(x)− p(x)
12 wrz 15:04
Ola: ?
12 wrz 15:05
Kejt:
b)
u(x)=x3 −1−(2x2+4x+1)=x3−1−2x2−4x−1=x3−2x2−4x−2
szukasz największej potęgi przy "x" i to będzie stopień tego wielomianu..
w tym przypadku stopień wynosi 3
reszta Twoja. analogicznie.. mogę potem sprawdzić jak mi tutaj rozwiązania napiszesz.
12 wrz 15:07
Ola: Jednak wolałabym mieć tu zrobione wszystkie przykłady tak dla pewnosci ;>
12 wrz 15:10
Kejt: zrób je sama tutaj. to sprawdzę..
12 wrz 15:10
Ola: nie umiem ;> !
12 wrz 15:15
Kejt: mnożyć umiesz, redukować wyrazy podobne też umiesz.. przepisując gotowe rozwiązania nie
zrozumiesz tego..
c)
u(x)=3w(x)−4p(x)=3(x3−1)−4(2x2+4x+1)=...
dokończ..
12 wrz 15:18
tomaszz: 3x3 − 3−8x2+16x+4= 3x3−3−8x2+16x+4
12 wrz 15:24
Ola: no tak 3x3 − 3−8x2+16x+4= 3x3−3−8x2+16x+4
12 wrz 15:24
Kejt: minus przed nawiasem więc zmieniasz znaki.. −16x itd.
12 wrz 15:25
Ola: pomóz
12 wrz 16:07
Kejt: popraw znaki.. −16x−4 powinno tam być.. i zredukuj wyrazy podobne..
12 wrz 16:08
Ola: c) u(x)=3w(x)−4p(x)=3(x
3−1)−4(2x
2+4x+1)=3(x
3−1)−4(2x
2+4x+1)=3(x
3−1)=3x^
3−3−8x
2−16x−4=3x
3−3=−8x
2−16x−6
d)u(x)=2(x
3−1)−x(2x
2+4x+1)=2x
3−2−2x
3−4x
2−x=−2−4x
2−x=−2−4x
e)u(x)=x
3−1+(1−x)2x
2+4x+1=x
3−1+1−x(2x
2+4x+1)=x
3−2x
3−4x
2−x=−2x
3+x3−4x
2−x
Dobrze?
12 wrz 17:17
Kejt:
c)−3−4−=−7 nie −6. + błąd w zapisie, bo masz tam za dużo "="
d) 4x2−x ≠ 4x
e)powinno być:
x3−1+(1−x)(2x2+4x+1)=...
12 wrz 17:22
ONA: b) u(x)= x3−1−(2x2+4x−1)= x3−2x2−4x stopien: 3
c) u(x)= 3(x3−1)−4(2x2+4x+1)=3x3−8x2−16x−7 stopien: 3
d) u(x)= 2(x3−1)−x(2x2+4x+1)= −4x2−1x−2 stopien: 2
e) u(x)= (x3−1)+(2x2+4x+1−2x3−4x2−x)= −x3−2x2+3x stopien: 3
27 lis 21:44