Objętość bryły
Etyk: Witam.
Proszę o sprawdzenie granic całkowania w zadaniu którym chodzi o obliczenie objętości bryły
ograniczonej powierzchniami a raczej paraboloidami o równaniach
z=x
2+y
2−2 oraz z=−x
2−y
2
Dla ułatwienia przechodzę na współrzędne Walcowe czy jak kto woli Cylindryczne.
z=r
2−2 oraz z=−r
2
z tego wyznaczam r−1 obszar całkowania D zapisuje w następujący sposób
d:{0≤δ≤2π ; 0≤r≤1 ; r
2−2≤z≤−r
2}
przynajmniej tak mi siię wydaje na podstawie rysunku który skonstruowałem

Ostatecznie objętość wyraża się wzorem
V=∫dδ∫rdr∫dz po obszarze D
Dziękuje