funkcje
mała :): Jak wyliczyć z tego m?
Dokładne polecenie brzmi: Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f(x) i
g(x) są prostopadłe:
g(x) = (2m + 5)x − 2
| | 1 | |
skorzystałam ze wzoru: a2 = − |
| |
| | a1 | |
współczynnik kierunkowy prostej g(x) jest liczbą przeciwną i odwrotną w stosunku do
współczynnika kierunkowego funkcji f(x)
stąd mi wyszło takie równanie:
| 1 | | 1 | |
| = − |
| jak mam wyliczyć z tego m? Próbowałam, ale mi nie wychodzi... |
| m−1 | | 2m+5 | |
12 wrz 16:31
sushi_ gg6397228: widac ze sa te same liczniki, wiec mianowniki musza sobie byc rowne
12 wrz 16:36
sushi_ gg6397228:
wiec (m−1)= −(2m+5)
12 wrz 16:37
ale: Aby wyliczyć m z tego, to bym wymnożyła te ułamki na krzyż, po czym wyjdzie mi coś takiego:
2m+5=−m+1
3m=−4/3
m=43
12 wrz 16:38
bibi: z proporcji:
2m+5=−(m−1)
2m+5=−m+1
3m=−4/:3
12 wrz 16:38
ale: poprawka, m = −43
12 wrz 16:39
mała :): ahaa... no tak...
dzięki wielkie
12 wrz 16:44