jak to zrobić;/
xp25: oblicz objętośc i pole powierzchni sześcianu , którego przekatna jest o 6cm dłuższa od długości
jego krawędzi.
12 wrz 11:37
Kejt:
wzór na przekątną sześcianu:
d=a√3
d=6
6=a√3
a=...
Pc=6a2
V=a3
12 wrz 11:41
xp25: P=6*(2
√3)
2
12 wrz 12:52
xp25: wie ktoś jak to zrobić dokładnie ma wyjść V=54(3√3+5)cm3
Pc=108(2+√3)cm3
12 wrz 13:01
Bogdan:

Korzystając z tych informacji: d = a + 6, d = a
√3, oblicz długość a, potem V i P
c.
12 wrz 13:11
Kejt: "a" Ci ile wyszło?
12 wrz 13:11
xp25: a=2√3
12 wrz 13:21
Bogdan:
a√3 = a + 6
Rozwiązaniem tego równania jest wartość a, nie jest to liczba 2√3
12 wrz 13:24
Kejt: ajj.. faktycznie. przepraszam.
12 wrz 13:29
xp25: kurcze nie mam pojecia
12 wrz 13:40
Bogdan:
Proszę rozwiązać równanie: a√3 = a + 6 ⇒ a√3 − a = 6 ⇒ ....
12 wrz 13:42
Jaro07: Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale nie mogę poradzić sobie z podobnym zadaniem zrobiłem
już na różne sposoby, a i tak nie wychodzi mi żadna liczba, tylko zostaje zawsze gdzieś to
nieszczęsne "A" Czy może ktoś rozpisać podane przez Bogdana równanie do końca?
15 lis 21:03
Jack:
a przed nawias (jesli pytasz o ostatni post Bogdana)
15 lis 21:07