prosta k równoległa do prostej p:5x-y+2=0 i przechodząca przez punkt P=(1,-2)
paulinka: prosta k równoległa do prostej p:5x−y+2=0 i przechodząca przez punkt P=(1,−2)
12 wrz 10:53
paulinka: prosta k równoległa do prostej p:5x−y+2=0 i przechodząca przez punkt P=(1,−2) ma rownanie
12 wrz 10:57
Kejt:
y=5x+2
współczynnik kierunkowy −> a=5
żeby prosta była równoległa, to musi mieć ten sam współczynnik przy x, więc:
y=5x−b
teraz wykorzystujemy podany punkt i podstawiamy do równania:
−2=5*1−b
b=...
wpisz do tego poprzedniego obliczony współczynnik. i to tyle.
12 wrz 11:06
Kejt: poprawka:
y=5x+b
−2=5*1+b
12 wrz 11:16
paulinka: dzięki proste to
12 wrz 11:19
Kejt: proste jak prosta
12 wrz 11:20
paulinka: Punkt A=(2,1) należy do prostej o współczynniku kierunkowym równym 2. Do prostej tej nalezy
punkt a to wiesz jak zrobic?
12 wrz 11:26
Kejt: trzeba napisać równanie tej prostej?
12 wrz 11:27
paulinka: w odpowiedziach mam podane jakies punkty
12 wrz 11:34
paulinka: pomóżcie
12 wrz 13:14
sushi_ gg6397228: jak mamy punkt A=(2,1) i a=2
y=ax+b
y=2x+b
1=2*2+b ==> b=−3
prosta ma postac y=2x−3 a jak chcesz punkty to podaj jakie sa odpowiedzi testowe
12 wrz 13:55
Bogdan:
Równanie prostej zadanej przez współczynnik kierunkowy a oraz punkt P(x0, y0)
wyraża się zależnością:
y = a(x − x0) + y0 (ten wzór znajduje się w tablicach maturalnych)
Tutaj: y = 2(x − 2) + 1 ⇒ y = 2x − 3
12 wrz 14:03
paulinka: A.(0,3)
B.(2,0)
C.(1,−1)
D.(−1,0)
12 wrz 14:30
sushi_ gg6397228:
to pod "x" podstawiasz kolejne wartosci 0 i patrzysz czy "y" wyjdzie 3 jak nie to "A" jest zły
potem x=2 i patrzysz czy y=0 czy nie
itp oczywiscie do prostej
y=2x−3
12 wrz 14:56
paulinka: dzięki
12 wrz 15:10
paulinka: odległość środka okręgu o równaniu (x−3)2+(y+1)2=9 od początku układu współrzędnych wynosi
12 wrz 16:57
paulinka: okrąg o równaniu x2+y2=4 przecina os Oy w punktach
12 wrz 17:00
paulinka: dwa kolejne wierzchołki kwadratu maja współrzędne A=(−1;3), B=(3;−3). Pole tego kwadratu wynosi
12 wrz 17:01
sushi_ gg6397228: do pierwszego

krag jaki ma srodek

2) okrag o srodku ...i promieniu ....
3) wzor na odcinek przechodzacy przez dwa punkty
12 wrz 17:07
paulinka: A.(0,0) i (0,2)
B.(0.0) i (0,−2)
C.(0,−2) i (0,2)
D.(−2,0) i (2,0)
takie mam odpowiedzi do tego zadania
okrąg o równaniu x2+y2=4 przecina os Oy w punktach
12 wrz 18:20
sushi_ gg6397228:
zadan nie bede rozwiazywal za Ciebie, daje wskazowki i nie widze tez odpowiedzi do nich
12 wrz 18:31