przekształcanie układów równan
magda: Przekształć układ równań tak,aby współczynniki przy niewiadomej x były liczbami przeciwnymi
{2x+3y=6
{4x+2y=7
{5x+2y=4
{4x−3y=5
{−6x+2y=0
{2x+3y=22
{13x−12y=11
{x+y=1
12 wrz 12:44
Kejt:
2x+3y=6 /*(−2)
5x+2y=4 /*4
4x−3y=5 /*(−5)
2x+3y=22 /*3
x+y=1 /*(−13)
12 wrz 12:48
magda: jak to zrobic
12 wrz 12:52
magda: możesz dokładniej to napisć
12 wrz 12:53
Kejt: zrobię pierwszy przykład:
{2x+3y=6 /*(−2)
{4x+2y=7
{−4x−6y=−12
{4x+2y=7
reszta analogicznie..
12 wrz 12:55
magda: a wyliczone jest x
12 wrz 12:56
Kejt: jest napisane przekształć.. nie policz.
12 wrz 12:57
magda: ale na lekcji trzeba było wyliczyć
12 wrz 12:58
Kejt: to pisz dokładnie polecenia..
c.d.
{−4x−6y=−12
{4x+2y=7
−4y=−5
12 wrz 13:00
magda: a x ile wynosi
proszę zrobić wszystkie przykłady
12 wrz 13:03
Kejt: to jest Twoja praca domowa nie moja. przykład masz, zrobisz to wszystko sama. ja Ci mogę
co najwyżej sprawdzić.
12 wrz 13:04
Kejt:
c.d.
4x+2y=7
y=1,25
4x+2*1,25=7
4x+2,5=7
4x=4,5
x=1,125
y=1,25
12 wrz 13:10
12 wrz 13:17
Kejt: nie spamuj..
12 wrz 13:18
magda: {5x+2y=4 {4x−3y=5
12 wrz 13:30
michał 12: x+y=1
3x−y=2
11 wrz 15:55