matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.4.2014
Zadania
Odp.
0
WueR:
Czy to tak powinno byc?
22
as8210:
log
2
(x
2
+3)>1 log
2
(x
2
+3)>log
2
2
7
Zuzia:
z miejscowosci A do B jest 474 km. 2 samochody spotkały sie w odlglosci 300 km od miejscowosci B. samochód wyruszający z A wyjechał godzinę później i jechał średnio o 17 km/ wolniej od
7
rufin:
Całka x
3
+8/x
3
+x
2
. Pomoże ktoś?
7
Ewuul:
Wyrazami ciągu arytmetycznego ( a
n
) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 9 daje resztę 5 i wiedząc, że a
5
=50, oblicz wyraz a
20
2
fu:
mam taki wzorek: F=f
2
0
abcd:
Niech zmienna losowa oznacza odległość na jaką padają pociski pewnego działa. Średnia długość strzału wynosi 1200 m. Rozrzut (pochylenie standardowe) wynosi 40m. Obliczyć procent pocisków,
2
Mk2:
Oblicz z definicji pochodna f−cji. 1. f(x)=1/x w punkcie x0=2
15
sylwek:
rozwiąż układ równań: x
2
=k
2
+36−6k
6
Mk2:
1. lim x−0 e
x
/x 2. lim x− −3 x
2
+3/x
2
+x−6
1
Angela:
:::rysunek::: Korzystając z informacji przedstawionych na rysunku znajdź wysokość drzewa.
3
Mk2:
oblicz pochodne: 1. f(x)=x
3
(2x−1)
2
1
Ania:
3
2
log
3
4 −
1
3
log
3
8
14
Antosiakasia:
Hej, potrzebuje pomocy. Mam kilka zadań zrobić na jutro do szkoły, proszę pomóżcie mi...
5
Mk2:
korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżoną wartość wyrażenia: 1.
3
√
7,97
2
Dżoana17:
Różnica między wyrazem czwartym i pierwszym ciągu geome. wynosi −6 iloczyn wyrazu 3ego i 2ego wynosi −8 Oblicz wyraz pierwszy i iloraz ciągu
59
Dżoana17:
Rużnica między wyrazem czwartym i pierwszym ciągu geome Rużnica między wyrazem czwartym i pierwszym ciągu geome. wynosi −6 iloczyn wyrazu 3ego i 2ego
9
pomocnik:
Wylicz środek
2
Paolo:
Czesc, potrzebuje pomocy przy jednym zadaniu. Naszkicuj wykres funkcji. Napisz jakie własności są wspólne dla tych funkcji a jakie są między
1
dagmara:
rzucamy 3 monetami. Niech A oznacza zdarzenie: wypadły co najmniej 2 orły. Podaj zdarzenie przeciwne do zdarzenia A.
23
pomocnik:
Z podstawowego (zasadniczego) twierdzenia algebry wynika, że każdy wielomian stopnia n>0 ma n pierwiastków, co świadczy, że liczba pierwiastków zależy także od ich krotności.
3
ccc:
Rozwiąż równanie: sinx+
√
3
cosx=0
3
Radek:
Witam jeśli mam zadanie oblicz pięć początkowych wyrazów ciągu i określ jego monotoniczność. Wystarczy, ze obliczę 5 początkowych wyrazów i zobaczę, że ciąg to np. 1,3,5,7,8 i to wystarczy
1
dagmara:
w loterii jest 40 losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy 2 losy. oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie wśród nich dokładnie jeden los wygrywający.
5
Anna:
Prosta y=−x+3 przecina parabolę o równaniu y=x
2
−6x+7 w punktach A i B. Napisz równanie obrazu tej paraboli w przesunięciu o wektor WA+WB, gdzie W jest wierzchołkiem danej paraboli.
5
ole:
1
Dane jest równanie: x
2
−(m−5)x+m
2
+5+
Zbadaj, dla jakich wartości
4
parametru m stosunek sumy pierwiastków rzeczywistych równania do ich iloczynu przyjmuje wartość najmniejszą. Wyznacz tę wartość.
3
Ania:
Cześć potrzebuje waszej pomocy w jednym przykładzie:
11
matstud:
1
π
arctg(1+
1
x
)−
π
4
lim
x−>
∞
(x*arctg(1+
)−
*x)=[
∞
−
∞
]=lim
x
4
1
x
1
−
∞
=[H]=lim
=[
] a jak sprawdzam na wolframie wychodzi
(−x
−2
)*(1+(1+
1
x
)
2
)
2
1
2
3
Klaudia:
wykaż, że funkcja f(x)=
|x|sinx
x
2
+1
jest nieparzysta.
19
tyu:
cześć, proszę o sprawdzenie zadania z indukcji matematycznej. wykaż że dla każdego n >2 , n∊N, zachodzi nierówność 3
n+1
>4n+7.
5
Agusiakk95:
oblicz pole figury ograniczonej osią OX oraz prostymi stycznymi poprowadzonymi przez punkt A(0,2) do okręgu o środku w punkcie S(−4,−5) i promieniu długości 3√5
2
Agusiakk95:
oblicz zbiór wartości funkcji f(x)=
√x2−6x+9
2−x
0
Agusiakk95:
w prawidłowym ostrosłupie czworokątnym o wysokości długości h kąt pomiędzy sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2α. oblicz objętość tego ostrosłupa
2
pigor:
..., otóż
AD
2
= DB*DC
⇒ DB*(DB+4,8x)= x
2
⇔
DB
2
+4,8xDB−x
2
= 0
− równanie
14
ALA:
Prawdopodobienstwo Rzucamy 2 kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
3
ALA:
ILE MOŻNA UTWORZYĆ DIEDMIOCYFROWYCH NUMERÓW TELEFONICZNYCH ROZPOCZYNAJACYCH SIE OD 701, W KTOREJ ZADNA CYFRA NIEBD SIE POWTARZAŁA
2
ALA:
MA ILE SPOSOBÓW 6 OSOB MOZE WYSIAŚĆ Z WONDY, KTORA ZATRZYMUJE SIE NA 10 PIETRACH?
1
Andrzej:
Czy liczba (
√
2+
√
3
+
√
2−
√
3
)
2
należy do przedziału <log przy podstawie
1
2
z
3
2
; log przy podstawie
1
2
z
1
3
>. Z góry dziękuję za pomoc.
4
Jozin:
Czy na wyborach do europarlamentu głosuje się na partię czy na daną osobę
Sorry, ale nie umiem znaleźć odpowiedzi na te pytanie
2
Izabella:
Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego o ilorazie −3, jeżeli jego czwarty wyraz ma wartość 9. Oblicz wartość siódmego wyrazu ciągu.
1
Izabella:
Podaj wzór funkcji prostopadłej i równoległej do prostej y=
3
−4x
+2 i przechodzą przez punkt P (−2 ; 1).
7
P@weł:
Bogdan, jestes? pomozesz?
1
drzewo:
1 − log
x
+
1
(5x − 10) ≠ 0
0
aleks:
Zbadaj własności: Zwrotność, przeciwzwrotność, symetryczność, antysymetryczność, przechodniość poniższych relacji:
0
aleks:
Zbadaj własności poniższych relacji:
7
wTSK:
wyznacz dziedzine:
16
J:
OK.
12
Tomek:
Oblicz logarytmy :
12
Tomek:
Oblicz potęgi: a)3*64
4/3
− 5*25
3/2
3
alo:
Witam. Nie moge sobie poradzić z tym wielomianem
3
krzynio:
oblicz odsetki jakie otrzyma klient,który wpłacając kwotę 15000zł. na lokatę 3 miesięczną ze stałym oprocentowaniem 2,75% w skali roku, zapomniał wybrać kwotę, co spowodowało, że lokata
8
Tomek:
1
1
Jeżeli log
a
=
i log
b
=−
oblicz
2
3
a
log
b
b
2
log
a
2
JK:
Dane są punkty A(1, −2) i D(−2, 2) i są one kolejnymi wierzchołkami trapezu ABCD. Prosta x+2y−7=0 jest osią symetrii trapezu. Oblicz pozostałe wierzchołki.
4
Agusiakk95:
oblicz zbiór wartości funkcji f(x)=
√
x
2
−6x+9
2−x
14
Tomek:
a) 2
x−3
+ 8
8−1
=16
9
Tomek:
log
x
1/9=2
0
ewa :
jezeli mam wyznaczyc macierz Jacobiego odwzorowania złożonego, wzór jest taki MJ g◯f(x) = MJ f(x) * MJ g(f(x)). Jeżeli macierz f(x) wychodzi mi 3 wiersze i 2 kolumny oraz macierz g(f(x))
10
Adaśko:
a) 3
x−1
* 9
x+2
=27
9
Adam:
Pochodna:
12
Adaśko:
Oblicz: a)2*27
2/1
− 3*16
2/4
=
14
Pati:
Cześć, mam problem z takim zadankiem: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a zaś krawędź boczna jest dwa
6
Tomcio:
Wiedząc że log
2
3=a log
2
5=b oblicz:
11
Blue:
Wiedząc, że tg 22 stopni30 minut =
√
2
−1, oblicz sin 22 stopni 30 minut. Ja to robiłam z rysunku trójkąta prostokątnego i liczyłam przeciwprostokątną, ale mi wyszedł
1
we3o:
funkcja:
8
mierek:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= x
√
|cosx|−1
2
Beata:
Wyznacz rząd macierzy
8
Klaudia:
Na trapezie można opisac i wpisac okrag. Wysokosc jest równa 1 , a jedno z ramion ma długosc 2. Oblicz pole i obwód trapezu.
2
walt:
Rozwiąż równanie cosx+sin2x=0.
4
Klaudia:
Oblicz log6 jeżeli log
3
2 = p i log
3
10 = y
2
Adam:
Witam, może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego lim
x−>−
∞
e
−x
2
= 0 a nie
∞
?
2
Aga:
Bardzo proszę o rozwiązanie.
3
Aga:
Bardzo proszę o rozwiązanie.
1
natiil:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDA
1
B
1
C
1
D
1
połączono wierzchołki B, D i C
1
. Wyznacz miarę kąta, jaki tworzy ten przekrój z płaszczyzną podstawy graniastosłupa wiedząc, że
4
Natka:
Przekątna ściany sześcianu jest o 4 cm krótsza od przekątnej sześcianu. oblicz krawędź i pole powierzchni całkowitej tego sześcianu. Wykonaj rysunek tego sześcianu i zaznacz kąt między
19
Rafał28:
2
klaudia:
Witam, mógłby ktoś zobrazować to zadanie na rysunku byłabym ogromnie wdzięczna i nie chodzi mi o rozwiązanie.