Rozłóż wielomian na czynniki
alo: Witam.
Nie moge sobie poradzić z tym wielomianem
W(x)=(x2+2x)2+4(x2+2x)−12
Mógłby ktoś pomóc?
11 kwi 14:18
J: Podstaw: t = x2 + 2x i masz równanie kwadratowe.
11 kwi 14:20
alo: Czemu ja na to nie wpadłem...
Dzięki
11 kwi 14:22
pigor: ..., lub
z wzorów Viete'a i funkcji kwadratowej względem (
x2+2x) w postaci
W(x)= (
x2+2x)
2−(−4) (
x2+2x)−12= (x
2+2x)
2−(−6+2)(x
2+2x)−6*2=
= (x
2+2x+6)(x
2+2x−2)= (x
2+2x+6)(x
2+2x+1−3)= (x
2+2x+6)[(x+1)
2−
√32]=
=
(x2+2x+6) (x+1−√3) (x+1+√3) i to tyle w zbiorze R. ...
11 kwi 17:46