Dziedzina
wTSK: wyznacz dziedzine:
√−3c2 + 120c − 900
Mam wyrazenie pod pierwiastkiem zapisac, ze jest wieksze od 0, policzyc delte i rozwiazanie tej
nierownosci odjac od zbioru liczb rzeczywistych czy zupelnie inaczej to wyznaczac?
11 kwi 15:15
wTSK: Czy dziedzina bedzie rozwiazanie tej nierownosci ?
11 kwi 15:17
J: wyrażenie ... ≥ 0 i nie ma nierówności.
11 kwi 15:20
wTSK: Dziedzina : <10,30>
dobrze ?
11 kwi 15:23
J: OK .... masz tylko wyznaczyć dziedzinę .... czyli : −3c2 + 120c − 900 ≥ 0
11 kwi 15:24
wTSK: no tak tak, Δ = 400, c1=10, c2=30 i c nalezy <10,30>
wszystko okej tak ?
11 kwi 15:25
J: Tak.
11 kwi 15:26
wTSK: Dzieki kolego !
11 kwi 15:27