ciagi
Dżoana17: Rużnica między wyrazem czwartym i pierwszym ciągu geome
Rużnica między wyrazem czwartym i pierwszym ciągu geome. wynosi −6 iloczyn wyrazu 3ego i 2ego
wynosi −8 Oblicz wyraz pierwszy i iloraz ciągu
11 kwi 21:17
Piotr:
o rany różnica, nie chcialo mi sie dalej czytac
11 kwi 21:19
Eta:
Ale za to jaki nick!
Dżoana
11 kwi 21:20
Dżoana17: przepraszam za bledy
wiem ze pisze sie różnica ale zadanie miała "kopiuj−wklej" hehehe

mam na imie Joanna
11 kwi 21:23
Marcin: A więc witaj Joanno
11 kwi 21:24
Dżoana17: 
cześć
pomoże mi ktoś ?
11 kwi 21:27
Piotr:
a1q3−a1= −6
a1q2*a1q= −8
poradzisz sobie ?
11 kwi 21:29
pomocnik: a4−a1=−6
a4*a1=−8
11 kwi 21:30
Piotr:
pomocnik iloczyn 3 i 2 wyrazu
11 kwi 21:31
Dżoana17: mam taki poczatek
a4−a1=a1*q3−a1=−6 => a1q3=a1−6 => q3= a1−6/a1
ale nie wiem co dalej

nie umiem tego pomożecie mi?
11 kwi 21:31
Dżoana17: taki poczatek dostalam od koleżanki ale nie wiem co dalej
11 kwi 21:32
Eta:
Piotr ......a3*a2=a4*a1
11 kwi 21:32
Piotr:
wyznacz a1 z pierwszego i podstaw do drugiego rownania
11 kwi 21:32
Piotr:
ano racja
11 kwi 21:33
Dżoana17: Chryste Panie niech mnie uderzy jakiś jasny grom z nieba.... jestem taka zielona w tym
wszystkim
11 kwi 21:33
Eta:
11 kwi 21:33
Dżoana17: Naprawdę nie umiem tego kompletnie

widzialam dzis na zajeciach ze tylko jedna dziewczyna
miala to zrobione ale oddala prace kontrolna

a reszta nie umie tego w tym i ja
11 kwi 21:35
bezendu:
Rużnica. ?
11 kwi 21:35
Dżoana17: Już przeprosiłam i wytłumaczylam wiem ze pisze sie różnica pisalam ze zrobilam to kopiuj wklej
od kogos innego
11 kwi 21:37
Dżoana: Pomożecie mi? prosze
11 kwi 21:39
Piotr:
no rozwiaz uklad rownan :
a
4−a
1 = −6
a
4*a
1 = −8
potem juz latwo
11 kwi 21:40
Dżoana: spróbuję
11 kwi 21:41
Dżoana: a może mi chociaż ktoś powiedzieć jaki będzie wynik, czy coś? to chociaż bym wiedziała czy
dobrze bym zrobiła
11 kwi 21:42
Piotr:
a 1 = 2 a4 = −4
lub
a1 = 4 a4 = −2
11 kwi 21:44
Dżoana: Moja koleżanka wyslala mi ze u niej wyszlo
∫a1=−2
∫q=−3√2
lub
∫a1=−4
∫q=−3√4/2
to jest dobry wynik?
11 kwi 21:46
Dżoana: Te 3 obok pierwiastka to do poęgi w tym pierwszym a w tym drugi 3 jest obok pierwiastka
dzielone przez dwa (kreska ulamkowa)
11 kwi 21:47
bezendu:
Całek to ja jeszcze nie miałem. Chyba musisz poczekać na studentów.
11 kwi 21:48
Dżoana: :( studenci? ja jestem w liceum no tak rozszerzone (matematyka) no ale jestem a tego działu
nie umiem
11 kwi 21:50
Dżoana: ∫ <− to obok tych rozwiazań to klamerka, rozumiecie? Bo nie wiedziałam jak mam ją zrobić
11 kwi 21:50
Piotr:
chodzi o to, ze dalas symbol calki. wychodzi na to, ze zle rozwiazala. chyba, ze znaki sa inne.
11 kwi 21:51
Dżoana: calka to jest to ∫ ...?
11 kwi 21:53
Piotr:
tak
11 kwi 21:54
Draghan: Heh
11 kwi 21:54
Dżoana: aha a ja to zrobiłam bo chciałam żeby wyglądało jak "klamerka" wiesz o co chodzi?
11 kwi 21:55
Dżoana: Nie umiem tego niech ktoś bd taki kochany i mi pomoze
11 kwi 21:56
Dżoana: jestem dobra z polskiego, geografii, historii, niemieckiego, ale z matematyki niektóre działy
mnie "rozwalają"
11 kwi 21:57
Dżoana: POMOCY
11 kwi 22:01
Draghan: Okej, powiedz mi, co chciałabyś wiedzieć?
11 kwi 22:02
Piotr:
dobra :
a
4 = −6 + a
1
podstawiam do drugiego:
(−6+a
1)*a
1 = −8
a
12 − 6a
1 + 8 = 0
delta i pierwiastki : a
1 = 2 lub a
1 = 4
wracam do wyznaczonego a
4 = −4 lub a
4 = −2
dokoncz juz sama
11 kwi 22:02
Draghan:
11 kwi 22:03
Dżoana: spróbuję dziękuje
11 kwi 22:05
Dżoana: ja tego nie rozumiem ja sie zaraz za strzele *.*
11 kwi 22:08
bezendu:
Ok. Tylko traf celnie...
11 kwi 22:10
marek s.: Witam widzę że ktoś potrzebuje tego samego rozwiązania ja też takowego szukam i sam go nie
rozumiem. Od tygodnia siedzę i rozmyślam nad tym zadaniem widziałem w internecie podobne ale
były inne liczby podłożone np. zamiast −8, było −18. Ale nawet na takim przykładzie, na którym
pisze jak byk nie potrafię tego rozwiązać, może źle do tego podchodzimy? Ja także proszę o
pomoc.
Pzdr.
11 kwi 22:11
Dżoana: haha nie wiem czy celnie trafie
11 kwi 22:12
Dżoana: cześć marek s ja tez nie umiem
11 kwi 22:13
Draghan: Czego konkretnie nie potraficie?
11 kwi 22:16
pomocnik: Ale co Wy nie rozumiecie przecież Piotr Wam rozwiązał
11 kwi 22:17
Dżoana: tego ze np dziewczyna ktora jest naprawde dobra z matmy oddala dzis to zadanie czyli prace
kontrolna i widzialam ze ona miala to kompletnie inaczej zrobione ale ona jest taka ze nie
pokaze

po prostu nie umiem tego zrobic

nawet ten koniec
11 kwi 22:19
Dżoana: kolega piotr napisal zadanie ale napisal dokoncz juz sama a ja nawet dokonczyc nie umiem
11 kwi 22:20
pomocnik: Piotr napisał
1) a
1=2, a
4=−4
lub
2) a
1=4, a
4=−2.
Więc dla 1)
| | a4 | |
q3= |
| ={−4}{2}=−2 ⇒ q3=−2, czyli q=3√−2=... |
| | a1 | |
11 kwi 22:27
Mila:
a
4−a
1=−6
a
3*a
2=−8
⇔
a
1*q
3−a
1=−6
| | −8 | |
a1*q2*a1*q=−8⇒a12*q3=−8 stad q3= |
| |
| | a12 | |
podstawiam do róznicy
a
12−6a
1+8==
Δ=4
a
1=2 lub a
1=4
| | −8 | | −8 | | −1 | |
q3= |
| =−2 lub q3= |
| = |
| |
| | 22 | | 42 | | 2 | |
odp
a
1=2, q=
3√−2
Pozostaje wykonać sprawdzenie
a
4=2*q
3=2*(−2)=−4
a
4−a
1=−4−2=−6
a
2*a
3=a
12*q
3=2
2*(−2)=−8
Drugie rozwiązanie sprawdź sama.
11 kwi 22:35
Dżoana: To q3=−8/22=−2 to te 22 jak i obok 42 , to jest cyfra 22 i 42 czy 2 do potegi 2 i 4 do potegi
2
11 kwi 22:40
Dżoana: drugie rozwiazanie czyli?
11 kwi 22:41
Dżoana: aa i bardzo dziekuje

wszystkim!
11 kwi 22:41
Mila:
Czyli a1=4 i q=.. patrz odpowiedź.22:35
11 kwi 22:48
Dżoana: a dobra widzę

a q wyjdzie 3
√−1/2 ?
11 kwi 22:50
Dżoana: zdaje mi sie ze tak wyjdzie
11 kwi 22:53
Dżoana: dziekuje ci bardzo
11 kwi 22:53
Mila:
Dżoana, przecież to wszystko Ci obliczyłam i napisałam.
Chciałam, abys sprawdziła warunki zadania, dla a1=2 sama to napisałam, dla a2=4
Ty miałaś to zrobic.
Jeśli nie umiesz , to Ci napiszę, ale weź wzór z tego co ja napisałam i wykonaj.
11 kwi 22:58
Dżoana: W takim razie nie umiem
12 kwi 10:41