Graniastosłup
Filipo: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4 a wysokość ma długość 5.
Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
11 kwi 00:37
Marcin: Wiesz gdzie jest ten kąt?
11 kwi 00:45
Piotr:
jak zrobisz dobry rysunek to nie powinienes miec problemu
11 kwi 00:50
Filipo: Tak, już rozwiązałem to zadanko, zaraz je narysuje
11 kwi 00:54
Marcin: A no narysuj i zapisz rozwiązanie. Dla potomnych
11 kwi 00:55
Piotr:
dla mnie to ciagle katorga rysowac tutaj
11 kwi 00:58
Marcin: Jak sobie przypomnę swoje początki, to teraz jestem normalnie profesjonalistą
11 kwi 00:59
Piotr:
na kartce w 10 sekund mam rysunek pogladowy, a tutaj sie męcze. więc bardzo rzadko zabieram sie
za rysowanie. pojawi sie
Eta i wywali taki rysunek, ze klekajcie narody
11 kwi 01:02
Filipo:

Teraz tak:
h=a
√3/2
h=2
√3
x
2=4
2+5
2
x=
√41
sin=2
√3 /
√41 
Coś mi nie wyszło...
11 kwi 01:03
razor: źle zaznaczyłeś kąt. kąt między przekątną ściany bocznej i sąsiednią ścianą to u ciebie np. kąt
AEC
11 kwi 01:08
Marcin: Razor, to byłby kąt miedzy przekątną ściany bocznej, a krawędzią podstawy.
11 kwi 01:11
Filipo: Dokładnie, kąt jest zaznaczony dobrze. Tylko zastanawia mnie ten wynik...
11 kwi 01:11
Marcin: Co Ci w tym wyniku nie pasuje, co?
11 kwi 01:13
razor: mój mózg już nie pracuje o tej porze

chyba czas iść spać
11 kwi 01:14
Filipo: No powinien być ładny, √3/2 czy cuś..
11 kwi 01:15
Marcin: Nie zawsze jest ładny
11 kwi 01:17
Filipo: Z zasady jak już widzę taki wynik to mam ochotę przekreślić całe zadanie

To tak jakby nie wyszedł pierwiastek z delty...od razu świat się wali.
11 kwi 01:20
Marcin: No pierwiastek z delty jak nie wychodzi, to faktycznie zazwyczaj gdzieś się ktoś musiał w
obliczeniach machnąć, ale to też nie zawsze, chociaż jeżeli chodzi o podstawę, to na pewno
bardzo często
11 kwi 01:22
Rafał28:
Potwierdzenie co do kąta:
83345
11 kwi 09:19
Mila:
Wszystko jest dobrze, zaznaczony kąt i wartość sinusa.
11 kwi 18:35