matematykaszkolna.pl
STEREOMETRIA Pati: Cześć, mam problem z takim zadankiem: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a zaś krawędź boczna jest dwa razy dłuższa. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną, która przechodzi przez krawędź podstawy i jest prostopadła do krawędzi bocznej. Po prostu nie mam pojęcia jak narysować przekrój.
11 kwi 12:05
Draghan: rysunekJa bym to narysował w taki sposób emotka Czerwona kropka oznacza kąt prosty między płaszczyzną tego przekroju, a krawędzią ściany. emotka
11 kwi 12:12
Draghan: Chociaż nie. Płaszczyzna ma być prostopadła, a nie jej krawędź. Zaraz wrzucę wersję 2.0
11 kwi 12:18
Pati: Okej, to czekam. Dzięki emotka
11 kwi 12:27
Draghan: rysunekczerwona kropka − kąt prosty hp − wysokość podstawy hb − wysokość ściany bocznej Jeśli nic nie pokręciłem, to tak może to wyglądać emotka
11 kwi 12:29
Draghan: Rysunek trochę nieczytelny W razie wątpliwości: y jest wysokością przekroju x jest fragmentem krawędzi bocznej, ale krawędź boczne nie ma długości x + 2a (tak − błędnie − wynika z rysunku). Coś jeszcze niejasne? emotka
11 kwi 12:32
Pati: Okej super Myślę, że teraz już sobie poradzę emotka
11 kwi 12:33
Draghan: Ale głowy za ten rysunek nie daję Żeby nie było − reklamacji nie uwzględniam Miłego liczenia emotka
11 kwi 12:34
J: Rysunek 12 :12 jest własciwy dla zadania .
11 kwi 12:38
Draghan: W sensie, że krawędź tego przekroju ma być prostopadła do krawędzi ściany bocznej ostrosłupa
11 kwi 12:44
J: Dokładnie tak.
11 kwi 12:57
Draghan: Hm. Krawędź... Krawędź... Coś mi jednak nie daje spokoju. A czy wysokość tego przekroju znajduje się wtedy również pod kątem prostym do krawędzi ostrosłupa?
11 kwi 13:02
Draghan: Znaczy... Chodzi mi o tę wysokość przekroju, którą zaznaczyłem na drugim rysunku igrekiem.
11 kwi 13:04
J: Każda prosta należąca do płaszczyzny prostopadłej do krawędzi jest prostopadła do tej krawędzi
11 kwi 13:04
Draghan: Ech... Ale jestem Dzięki emotka
11 kwi 13:10