rzad macierzy
Beata: Wyznacz rząd macierzy
I 3 4 I
C= I 1 2 I
Prosze o wytłumaczenie
11 kwi 10:54
wredulus_pospolitus:
Rząd macierzy jest to maksymalny 'wymiar' macierzy A' złożonej z wierszy i kolumn wyjściowej
macierzy, dla której wyznacznik tejże macierzy A' jest niezerowy.
Czyli ... liczysz wyznacznik macierzy C ... jeżeli niezerowy to taki jest rząd tejże macierzy
... jeżeli =0 ... to rzC = 1
11 kwi 10:56
PW: No chyba że masz to wykazać z definicji (czyli pokazać maksymalną liczbę niezależnych
wektorów − wierszy albo kolumn). Wtedy (wygodniej mi na wierszach) należy pokazać, czy
równanie
(0) a[3, 4] + b{1, 2] = [0, 0]
ma jedyne rozwiązanie a=b=0, co oznaczać będzie, że rząd jest równy 2.
(1) 3a + b = 0 i 4a + 2b =0.
Rozwiązując "po szkolnemu", czyli odejmując równania stronami otrzymamy
a + b = 0,
skąd
b = − a,
co podstawione do któregokolwiek z równań (1) daje a = 0 i w konsekwencji b= 0.
Wniosek: równanie (0) ma jedyne rozwiązanie a=b=0, co oznacza że wektory {3, 4] i [1, 2] są
liniowo niezależne, czyli rząd macierzy jest równy 2.
Oczywiście tej metody nie używamy w praktyce (jak napisał wredulus), jest to jedynie
ćwiczenie sprawdzające zrozumienie definicji.
11 kwi 12:10