Prosze... pomożcie mi,
Antosiakasia: Hej, potrzebuje pomocy. Mam kilka zadań zrobić na jutro do szkoły, proszę pomóżcie mi...

Zad1.
Rozwiąż równania i nierówności
a) (x−4)
2 + (x−4)(x+2) >0
b) 9x
3 + 27x
2 − 25x −75 =0
Zad2.
Największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji.
a) Napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej
b) Dla jakich wartości x wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji określonej wzorem y=x+4
Zad3.
Wyznacz pierwszy wyraz, różnice r ciągu arytmetycznego (a
n) oraz oblicz S
6 mając dane:
a
2+a
5 = 8
a
3+a
7 = 17
Zad4.
Trzy liczny, których suma jest równa 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy
1, od drugiej 4, a od trzeciej 3, to otrzymane roznice utworza w podanej kolejnosci ciąg
geometryczny. Znajdź te liczby.
I ostatnie Zad5.
| | 1 | |
Wiedząc że α jest kątem ostrym i sinα = |
| oblicz cosα, tgα i ctgα |
| | 5 | |
11 kwi 21:40
Piotr:
dzisiaj Ci to zadali ?
11 kwi 21:42
Antosiakasia: nie... dzisiaj się obudziłam i sobie przypomniałam
11 kwi 21:45
Ania: Zad4
a1,a2,a3 − ciąg arytmetyczny , zatem mamy
a1 + (a1+r) +(a1 +2r) = 21
3 a1 + 3 r = 21
a1 + r = 7 −−−> r = 7 − a1
b1 = a1 −1
b2 = a2 −4 = a1 +r −4 = a1 +(7 −a1) − 4 = 3
b3 = a3 − 3 = a1 +2r − 3 = a1 +2*(7 − a1) − 3 = −a1 + 11
b1,b2,b3 − ciąg geometryczny , zatem
b2/b1 = b3 / b2
3/(a1−1) = (−a1 +11) / 3
(a1 −1)*(−a1 +11) = 3*3 = 9
−(a1)² +11 a1 + a1 − 11 = 9
−(a1)² + 12 a1 − 20 = 0
(a1)² − 12 a1 + 20 = 0
Δ =(−12)² −4*1*20 = 144 − 80 = 64
√Δ = 8
a1 = [12 − 8]/2 = 4/2 = 2 lub a1 = [12+ 8] /2 = 20/2 = 10
zatem r = 7 − a1 = 7 − 2 = 5 lub r = 7 − a1 = 7 − 10 = −3
I Przypadek − dla a1 = 2 oraz r = 5
mamy
a1 = 2, a2 = 2+5 = 7, a3 = 7+5 = 12
spr. 2 + 7 + 12 = 21
II Przypadek − dla a1 = 10 oraz r = −3
mamy
a1 = 10, a2 = 10 −3 = 7, a3 = 7 −3 = 4
spr. 10 + 7 + 4 = 21
Odp. Te liczby to: 2,7,12 lub 10,7,4.
11 kwi 21:48
Piotr:
to dluuugo spalas.
11 kwi 21:52
Antosiakasia: mogę prosić jeszcze o resztę zadań...
11 kwi 21:52
Antosiakasia: wiem

ale opublikowałam to tutaj z najdzieją, że mogę na Was liczyć.
11 kwi 21:55
Antosiakasia: proszę.. jutro mam ostatni termin,
11 kwi 22:00
Antosiakasia: ehh Aniu dziekuje za 4 chociaz ; *
11 kwi 22:16
Draghan: 1. a
Może można to potraktować jakoś sprytnie, ale pora już późna.
Więc mnożymy wszystko, co się da i liczymy Δ.
(x−4)
2+(x−4)(x+2) = x
2 − 5x + 4
x
2 − 5x + 4 = 0
Δ = 3
2
x
1 = 1 x
2 = 4
(x−4)
2+(x−4)(x+2) > 0 dla x ∊ (−oo;1) u (4;+oo)
1. b
9x
3+27x
2−25x−75 = 0
9x
2(x+3) − 25(x−3) = 0
(9x
2 − 25)(x+3) = 0
x = −3 lub 9x
2 − 25 = 0
x
2 = 25/9
x = 5/3 lub x = −5/3
Ech... Ja muszę spadać. W c) robisz założenia, że mianowniki ≠ 0 i mnożysz na krzyż. Dostajesz
równanie kwadratowe, liczysz miejsca zerowe. Będą pewnie wychodziły jakieś pierwiastki, czy
coś takiego.
Pozdrawiam i dobranoc
11 kwi 22:43
Bocian: 5.sinα=
15
sin
2α+cos
2α=1
11 kwi 22:57
11 kwi 22:59
Antosiakasia: Dziękuję!
11 kwi 23:01
Bocian: 3. a
1+r+ a
1+4r=8
a
1+2r+ a
1+6r=17
2a
1+8r=17
2a
1=17−8r
17−8r+5r=8
r=3
2a
1=17−24
2a
1=−7
a
1=−3,5
a
6=−3,5+5*3=11,5
11 kwi 23:06
Marcin:
y=a(x−p)
2+9
0=ap
2+9
0=a(6−p)
2+9
0=ap
2+9
0=a(36−12p+p
2)+9
Wyliczasz i masz p i a, a z tego do postaci ogólnej jest niedaleko
11 kwi 23:08