funkcje błagam o pomoc..
magnolia: Największa wartość funkcji kwadratowej f jeest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji.
a) Zapisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
b) Dla jakich x wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji określonej wzorem y=x+4?
13 sie 21:56
Bogdan:

Podpowiedź.
Wierzchołek paraboli W = (x
w, 9)
| | 0 + 6 | |
xw = |
| , a więc W = (3, 9) |
| | 2 | |
Korzystamy z postaci iloczynowej: 9 = a(3 − 0)(3 − 6)
albo
kanonicznej, tu bierzemy jedno z miejsc zerowych, np.: punkt (0, 0): 0 = a(0 − 3)
2 + 9
i wyznaczamy współczynnik a.
13 sie 22:14
magnolia: skad sie wziłu te liczby przy wierzcholku to 0+6......a mi wyszło −1 ale jak wyznaczyc b do
wzoru no i podpunkt b jak zrobic..
13 sie 23:03
Bogdan:
Pytania:
1). czy wierzchołek paraboli leży na jej symetralnej?
2) jak oblicza się współrzędne środka odcinka o danych końcach: A(xA, yA), B(xB, yB)?
3) czy pytania 1 i 2 są za trudne dla Ciebie?
13 sie 23:09
magnolia: aaaaaa okey rozumiem skad sie wzielo...ale w dalszym ciągu nie wiem jak wyznaczyc wzor i
podpunkt b zrobic..
13 sie 23:19
Jaga:
z a) ..... f(x) = −x
2+6x
to b)
rozwiąż nierówność f(x) > x+4
i to wszystko
13 sie 23:24
Bogdan:
a) Jeśli a = −1, to wzór ogólny otrzymujemy:
z postaci iloczynowej: y = −(x − 0)(x − 6) ⇒ y = −x
2 + 6c
albo
z postaci kanonicznej: y = −(x − 3)
2 + 9 ⇒ y = −x
2 + 6x − 9 + 9 ⇒ y = −x
2 + 6x
czyli b = 6, c = 0
b) Rozwiąż nierówność: −x
2 + 6c > x + 4,
znak
> dlatego, że parabola jest powyżej prostej y = x + 4.
13 sie 23:39
Bogdan:
W moim zapisie "znak
> dlatego, że parabola jest powyżej prostej y = x + 4 jest
nieścisłość. Nie chodzi oczywiście o całą parabolę, a o tę jej część, która jest powyżej
prostej.
14 sie 00:22
magnolia: dzięki za pomoc
17 sie 20:24