Wektory
Anna: Prosta y=−x+3 przecina parabolę o równaniu y=x
2−6x+7 w punktach A i B. Napisz równanie obrazu
tej paraboli w przesunięciu o wektor WA+WB, gdzie W jest wierzchołkiem danej paraboli.
Znalazłam rozwiązanie tego zadania tutaj,
https://matematykaszkolna.pl/forum/166404.html Jednak czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu
tam przy wektorach osoba odejmuje wektor od punktu, nie dodaje? :::( Resztę wszystko rozumiem,
ale tego nie ::::(
11 kwi 19:48
Mila:

A=(1,2)
B=(4,−1)
x
w=3
y
w=−2
WA
→=[1−3,2−(−2)]=[−2,4] ( od wsp. końca odejmujemy wsp. początku wektora)
WB
→=[4−3,−1−(−2)]=[1,1]
u
→=[−2,4] +[1,1]=[−1,5]
f(x)=y= x
2 −6x +7 po translaci o wektor [−1,5]
g(x)=f(x+1)+5=(x+1)
2−6*(x+1)+7+5
⇔
g(x)=x
2+2x+1−6x−6+12
g(x)=x
2−4x+7
11 kwi 20:14
Anna: Zawsze się odejmuje? Nigdy się nie dodaje?
11 kwi 20:57
11 kwi 21:05
Anna: Dziękuję
11 kwi 21:24
Mila:
11 kwi 21:33