Prosta y= -x+3 przecina parabolę
lucky-lorna:
Prosta y= −x+3 przecina parabolę o równaniu y= x2 −6x +7 w punktach A i B. Napisz równanie
obrazu tej paraboli w przesunięciu o wektor WA + WB, gdzie W jest wierzchołkiem danej
paraboli.
12 lis 15:12
ZKS:
x2 − 6x + 7 = −x + 3
x2 − 5x + 4 = 0
(x − 1)(x − 4) = 0 ⇒ x = 1 ∨ x = 4 ∧ y = −1 + 3 = 2 ∨ y = −4 + 3 = −1
x2 − 6x + 7 = x2 − 6x + 9 − 2 = (x − 3)2 − 2 ⇒ xw = 3 ∧ yw = −2
[3 + 1 ; −2 + 2] + [3 + 4 ; −2 − 1] = [4 ; 0] + [7 ; −3] = [11 ; −3]
Szukana parabola to:
y = (x − 3 − 11)2 − 2 − 3
y = (x − 14)2 − 5
12 lis 15:34
lucky-lorna: w odpowiedziach jest y=x
2−4x+7
12 lis 16:08
ZKS:
No jasne że tak bo napisałem głupotę.
[1 − 3 ; 2 + 2] + [4 − 3 ; −1 + 2] = [−2 ; 4] + [1 ; 1] = [−1 ; 5]
y = (x − 3 + 1)2 −2 + 5
y = (x − 2)2 + 3
y = x2 − 4x + 4 + 3
y = x2 − 4x + 7
12 lis 16:52
lucky-lorna: Bardzo dziękuję
12 lis 16:55
ZKS:
Proszę.
12 lis 16:56