trapez i okręgi
Klaudia: Na trapezie można opisac i wpisac okrag. Wysokosc jest równa 1 , a jedno z ramion ma
długosc 2. Oblicz pole i obwód trapezu.
Nie mam odpowiedzi do tego zadania, więc nie chcę polegać tylko na własnych obliczeniach, a
wydaje mi się że nie są prawidłowe. Pole wyszło mi 2√3 , a Ob= 4+4√3
11 kwi 10:36
J: Z treści zadania wynika,że to trapez równoramienny.
| | a+b | | 4 | |
P = |
| *h , a+ b = 2c = 4 , P = |
| *1 = 2 Obw = a + b + 2c = 4 + 4 = 8 |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 10:44
wredulus_pospolitus:
1) Skoro można wpisać, to jest to trapez równoramienny
2) Skoro można opisać to suma ramion = sumie podstaw ... stąd a+b = 4
Ob = 4+4 = 8
11 kwi 10:45
Klaudia: ; ( Jestem nader wdzięczna! Głupio, że sama tego nie rozwiązałam

ale wstyd...
11 kwi 10:51
Draghan: O właśnie

Brakowało mi stwierdzenia, że to trapez równoramienny

Dziękuję i ja
11 kwi 10:55
J: Warunek 1) nie gwarantuje,że trapez jest równoramienny ... dopiero oba warunki: 1) i 2) to
zapewniaja ..
11 kwi 11:30
Draghan: Jesteś tego absolutnie pewny,
J?

Nie, żebym coś sugerował, po prostu sam też chcę się
upewnić
11 kwi 11:40
J: W trapez prostokątny też da się wpisać okrąg .... , a nie jest równoramienny.
11 kwi 11:42
Draghan: Właśnie przeprowadziłem sobie taką małą symulację i doszedłem do identycznego wniosku

Dziękuję
11 kwi 11:44