aaaa
P@weł: Bogdan, jestes? pomozesz?
11 kwi 16:14
Bogdan:
Jestem

, w czym Ci pomóc?
11 kwi 16:22
P@weł: ZAdanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/245801.html
pomagał mi w nim ZKS ale mam problem z dokonczeniem
Chodzi mi glownie o zapis z " 8 kwi 2014 16:17 "
JA juz okreslilem przedzialy dla m:
Δ>0
Δ=0
Δ<0
tylko nie rozumiem wlasnie tego zapisu z " 8 kwi 2014 16:17 " nie wiem jak okreslic liczbe
rozwiazan dla poszczegolnyc przedzialow
11 kwi 16:28
P@weł: hmm?
11 kwi 16:50
Bogdan:

Może ta ilustracja pomoże.
dla y = x + m i x
2 + y
2 + x − 1 = 0
Po sprowadzeniu do równania kwadratowego otrzymujemy Δ = −4m + 4m + 9
dla Δ = 0 otrzymujemy dwie styczne:
| | 1 + √10 | | 1 − √10 | |
k1: y = x + |
| , k2: y = x + |
| , |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 + √10 | | 1 − √10 | |
czyli dla m−1 = |
| lub m2 = |
| jest jedno rozwiązanie |
| | 2 | | 2 | |
dla Δ < 0 nie ma rozwiązań, prosta y = x + m nie ma punktów spólnych z okręgierm,
wtedy m > m
1 lub m < m
2
dla Δ > 0 są dwa rozwiązania, prosta y = x + m jest sieczną okręgu, w tym przypadku
m∊(m
1, m
2)
11 kwi 17:28
Bogdan:
czyli dla m1 = ..., a nie ... dla m − 1 w piątym wierszu od dołu
11 kwi 17:31
ZKS:
| | 1 − √10 | | 1 + √10 | |
Bogdan tylko że dla m = 0 ∊ ( |
| ; |
| ) mamy trzy |
| | 2 | | 2 | |
rozwiązania tak samo jak dla m = 1.
11 kwi 17:45
Bogdan:
Pokazuję tylko fragment dotyczący okręgu i prostej
11 kwi 17:48