f. Kwadratowa
P@weł:
Jaka bedzie liczba rozwiązań układu w zależności od wartoscci parametru m ? :
|x
2−y
2 + m(x+y) = x−y+m
1o
<|
|x
2+y
2 + x−1 = 0
2o
1o x
2−y
2 + m(x+y) = x−y+m
(x − y)(x + y) + m(x + y) = x − y + m
(x + y)(x − y + m) − (x − y + m) = 0
(x − y + m)(x + y − 1) = 0
y= x+m v y=1−x
2o
Dla y=1−x x
2+(1−x)
2 + x−1 = 0
x
2 + 1−2x + x
2 + x−1 = 0
2x
2 − x = 0
x(2x − 1)=0
2o
Dla y= x+m x
2+(x+m)
2 + x−1 = 0
x
2 + x
2 + 2mx + m
2 + x−1 = 0
2x
2 + (2m +1)x +m
2 − 1
Δ= (2m +1)
2 − 4*2*(m
2 − 1)= 4m
2 + 4m + 1 − 8m
2 + 8
= −4m
2 + 4m + 9
I tu mam pytanie , co dalej? , mam wyliczac kolejna delte z delty
zeby obliczyc m
1 i m
2 , a jesli tak to czy dobrze obliczylem ? :
| | 1 + √10 | | 1 − √10 | |
m1= |
| m2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
I na koniec mam popodstawiac? ::
y=1−x
Dla: x=0 , y=1
y= x+m
| | 1 + √10 | | 1 + √10 | |
Dla: x=0 , m= |
| : y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 − √10 | | 1 − √10 | |
Dla: x=0 , m= |
| : y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 + √10 | | 2 + √10 | |
Dla: x= |
| , m= |
| : y= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 − √10 | | 2 − √10 | |
Dla: x= |
| , m= |
| : y= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
SPRAWDZI KTOS

DOBRZE ZROBILEM?
8 kwi 15:31
P@weł: Znajdą się chętni do pomocy?
8 kwi 15:54
ZKS:
Niestety to zadanie na tym nie polega.
8 kwi 15:57
P@weł: ZKS, bardzo prosze, wytlumaczysz jak powinno byc poprawnie? siedze przy nim juz 2 dzien i
czekam az ktos pomoze wytlumaczyc?
8 kwi 15:58
ZKS:
| | 1 | |
Dwa rozwiązania mamy zawsze bez względu na parametr m x = 0 oraz x = |
| . |
| | 2 | |
Należy rozważyć jeszcze równanie 2x
2 + (2m +1)x +m
2 − 1 = 0.
Dla Δ > 0 masz kolejne dwa miejsce zerowe
dla Δ = 0 masz jedno miejsce zerowe
dla Δ < 0 masz brak miejsc zerowych.
Tylko że tutaj można nie zauważyć że jeżeli rozwiązaniem powyższego równania będą
| | 1 | |
odpowiednio liczby x = 0 albo x = |
| to będą pierwiastki podwójne lub potrójne (o ile będą |
| | 2 | |
takie m).
8 kwi 16:03
ZKS:
Rozumiesz już?
8 kwi 16:08
P@weł: Pomozesz mi to doprowadzic do konca

, ja postaram sie zrobic te 3 warunki?
8 kwi 16:10
P@weł: 2x
2 + (2m +1)x +m
2 − 1
Dla Δ > 0
Δ=(2m +1)
2 − 4*2*(m
2 − 1)= 4m
2+4m+1−8m
2+8 = −4m
2+4m+9
I tutaj jak mam wyliczac kolejną delte z dellty?
czyli:
Δ= 16−4*(−4)*9=

?
8 kwi 16:13
ZKS:
Niech f(x) = 2x
2 + (2m + 1)x + m
2 + 1
| | 1 | |
jeżeli Δ > 0 ∧ f( |
| ) = 0 ∧ f(0) = 0 to mamy w sumie dwa pierwiastki |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
jeżeli Δ > 0 ∧ [(f( |
| ) = 0 ∧ f(0) ≠ 0) ∨ (f(0) = 0 ∧ f( |
| ) ≠ 0)] |
| | 2 | | 2 | |
mamy trzy pierwiastki
| | 1 | |
jeżeli Δ > 0 ∧ f( |
| ) ≠ 0 ∧ f(0) ≠ 0 mamy cztery pierwiastki |
| | 2 | |
| | 1 | |
jeżeli Δ = 0 ∧ (f( |
| ) = 0 ∨ f(0) = 0) mamy dwa pierwiastki |
| | 2 | |
| | 1 | |
jeżeli Δ = 0 ∧ f( |
| ) ≠ 0 ∧ f(0) ≠ 0 mamy trzy pierwiastki |
| | 2 | |
jeżeli Δ < 0 mamy dwa pierwiastki.
8 kwi 16:17
P@weł: 2x
2 + (2m +1)x +m
2 − 1
Dla Δ > 0
Δ=(2m +1)
2 − 4*2*(m
2 − 1)= 4m
2+4m+1−8m
2+8 = −4m
2+4m+9 >0
Δ= 16−4*(−4)*9= 160,
√Δ= 4
√10
| | 1+√10 | | 1−√10 | |
m1= |
| , m2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dla Δ = 0
Δ=(2m +1)
2 − 4*2*(m
2 − 1)= 4m
2+4m+1−8m
2+8 = −4m
2+4m+9 =0
Δ= 16−4*(−4)*9= 160
√Δ= 4
√10
| | 1+√10 | | 1−√10 | |
m1= |
| , m2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dla Δ < 0
Δ=(2m +1)
2 − 4*2*(m
2 − 1)= 4m
2+4m+1−8m
2+8 = −4m
2+4m+9 <0
Δ= 16−4*(−4)*9= 160
√Δ= 4
√10
| | 1+√10 | | 1−√10 | |
m1= |
| , m2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√10 | | 1+√10 | |
m∊(−∞, |
| )∪( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze
8 kwi 16:26
ZKS:
Masz rozwiązać nierówność Δ > 0 u Ciebie Δ = −4m2 + 4m + 9 i teraz masz rozwiązać nierówność
−4m2 + 4m + 9 > 0.
8 kwi 16:27
ZKS:
Pisałem to jak jeszcze nie było Twojego postu.
8 kwi 16:28
ZKS:
Dobrze policzone nierówności.
8 kwi 16:35
P@weł: Czyli to co napisalem w " 8 kwi 2014 16:26 " jest wszystko dobrze?
8 kwi 16:36
P@weł: Dobra czyli porozwiazywalem to co mialem wyszlo mi:
Przedziały kolejno :
| | 1−√10 | | 1+√10 | |
m∊(−∞ , |
| )∪( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
I co dalej, jaka będzie odpowiedz , mam obliczyc czesc wspolna, czy poprostu juz napisac ze
dla:
| | 1−√10 | | 1+√10 | |
m∊( |
| , ( |
| ) − 2 rozwiązania |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+√10 | | 1−√10 | |
m1= |
| , m2= |
| − 1 rozwiązanie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√10 | | 1+√10 | |
m∊(−∞ , |
| )∪( |
| , +∞) − 0 rozwiązań |
| | 2 | | 2 | |
8 kwi 16:42
P@weł: ZKS , pomozesz to dokonczyc?
8 kwi 16:49
ZKS:
Przecież Ci rozpisałem o 16 : 17.
8 kwi 16:50
ZKS:
To co napisałeś na temat nierówność z Δ o
16 : 26 jest

teraz wystarczy że dokończysz
tak jak Ci rozpisałem i masz odpowiedź.
8 kwi 16:51
ZKS:
Nie rozumiesz jeszcze czegoś?
8 kwi 16:58
P@weł: | | 1 | |
Czyli wg wpisu twojego z 16:17 np, jesli bym x=0 lub x= |
| , popodstawial w f(x) tak jak |
| | 2 | |
napisales to by wyszla okreslona ilosc pierwiastkow co nie?
8 kwi 16:59
P@weł: ?
8 kwi 17:07
ZKS:
Tak tylko że musisz wstawiać i sprawdzać czy te m które Ci wyjdzie przykładowo f(0) = 0
znajduje się w danym przedziale (nierówności Δ).
8 kwi 17:08
P@weł: Przykładowo jesli przedzial : m∊(5,7) to przy m= 2 pisze ze sprzeczne , lub przekreslone ∊ ,
co nie?
8 kwi 17:13
P@weł: Dobra , stokortne dzieki za pomoc

! , teraz moge na spokojnie zrobic te zadanie
8 kwi 17:17
ZKS:
Pokaże na jednym przykładzie o co chodzi.
| | 1 − √10 | | 1 + √10 | |
Δ > 0 ⇒ m ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
f(0) = 0 ⇒ m
2 − 1 = 0 ⇒ m = ±1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = 0 ⇒ |
| + m + |
| + m2 − 1 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
m
2 + m = 0 ⇒ m = 0 ∨ m = −1
Dla m = −1 mamy dwa pierwiastki
dla m = 0 ∨ m = 1 mamy trzy pierwiastki
| | 1 − √10 | | 1 + √10 | |
dla m ∊ ( |
| ; |
| ) \ {−1 ; 0 ; 1} mamy cztery pierwiastki. |
| | 2 | | 2 | |
Rozumiesz już?
8 kwi 17:18
ZKS:
Oczywiście m = 0 oraz m = 1 i m = −1 znajdują się w przedziale
| | 1 − √10 | | 1 + √10 | |
m ∊ ( |
| ; |
| ) dlatego bierzemy je pod uwagę jeżeli nie znajdowały by |
| | 2 | | 2 | |
się w nim to odpadają i nie bierzemy ich pod uwagę.
Musisz tak samo zrobić z Δ = 0. Nie ma za co proszę bardzo. Powodzenia.
8 kwi 17:21
P@weł: Postaram sie teraz na spokojnie to wszystko przeanalizowac, raczej juz rozumiem, jesli nie to
moze kiedy Ciebie jeszcze zlapie

, Hej!
8 kwi 17:26
ZKS:
Miłej pracy w analizowaniu i ja też się zbieram.
8 kwi 17:28
ZKS:
Zauważyłem w swoim rozumowaniu błąd my wyliczyliśmy tylko rozwiązanie dla x a dla y
możemy otrzymać różne rozwiązanie dla tych samych x. Dla m = −1 mamy cztery rozwiązania
x = 0 ∧ y = −1
x = 0 ∧ y = 1
Należy jeszcze wstawić to m do tych równań i zobaczyć co otrzymamy.
Dla m = 0 ∧ m = 1 rzeczywiście mamy trzy rozwiązania.
Przepraszam za to zamieszanie.
8 kwi 21:12
P@weł: ok dzieki
9 kwi 20:34
kochanus_niepospolitus:
Może zaczniemy od początku
równanie 2
o:
| | 1 | | 5 | | 1 | |
x2+y2+x−1=0 <=> (x+ |
| )2 + y2 = |
| <−−− okrąg o środku S(− |
| ,0) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
równanie 1
o:
x
2−y
2 + m(x+y) = x−y+m
(x − y + m)(x + y − 1) = 0
rysujesz układ współrzędnych (rysunek pomocniczy)
zauważasz, że dla f(x) = −x+1
| | 1 | |
masz dwa rozwiązania: x=0 i x= |
| |
| | 2 | |
i to miałeś dobrze,
teraz: g(x) = x+m
(x−0,5)
2 + (x+m)
2 = 1,25
x
2 − x + 0,25 + x
2 + 2xm + m
2 = 1,25
2x
2 + x(2m−1) + (m
2−1) = 0
i teraz ... dla Δ>0 będą tutaj dwa rozwiązania ... ale trzeba sprawdzić, czy nie będą TAKIE
SAME jak w przypadku pierwszej prostej, stąd warunki:
| | 1 | | 1 | |
Δ>0 ⋀ g(0)≠1 ⋀ g( |
| ) ≠ |
| <−−− 4 rozwiązania |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Δ>0 ⋀ (g(0)=1 ⋁ g( |
| ) = |
| ) <−−− 3 rozwiązania |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Δ=0 ⋀ g(0)≠1 ⋀ g( |
| ) ≠ |
| <−−− 3 rozwiązania |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Δ=0 ⋀ (g(0)=1 ⋁ g( |
| ) = |
| ) <−−− 2 rozwiązania |
| | 2 | | 2 | |
Δ<0 <−−−− 2 rozwiązania
zauważ, że sprawdzamy czy któreś z rozwiązań g(x) pokrywają się z rozwiązaniami prostej f(x).
Moje warunki lekko się różnią od tych ZKS, ponieważ on badał czy miejsca zerowe tego wielomianu
kwadratowego ... ja porównuję czy prosta g(x) przechodzi przez dane punkty (0 ; 1) i (0,5 ;
0,5)
11 kwi 16:59
P@weł: Bylbym wdzieczny jednak gdbysmy rozwazyli sposob ZKS'a : " 8 kwi 2014 16:17 "
chociaz pomoc to zrozumiec:
| | 1 | |
ZKS, pisal : " jeżeli Δ > 0 ∧ f( |
| )=0 ∧ f(0) = 0 to mamy w sumie dwa pierwiastki " : |
| | 2 | |
| | 1−√10 | | 1+√10 | |
Wiadomo ze Δ > 0 to : m∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Dla f( |
| )=0 mamy 2 rozwiazania/pierwiastki: m = 0 ∨ m = −1 |
| | 2 | |
Dla f(0) = 0 mamy: m = 1 v m=−1
No i pierwiastki m= { −1, 0 , 1 } znajduja sie w tym przedziale czyli są
CZęscia wspolna bo " ∧ " . To dlaczego mamy tylko 2 pierwiastki skoro czescia wspolna sa 3
pierwiastki?
11 kwi 17:27
kochanus_niepospolitus:
dla m=−1 zarówno f(0) = 0 jak i f(0,5) = 0
czyli dla m=−1 masz dwa 'zdublowane' rozwiązania ... czyli 2 rozwiązania masz
dla m=0 i m=1 masz tylko jedno 'zdublowane' rozwiązanie ... czyli masz 3 rozwiązania (2 z
poprzedniej prostej + 1 z tych)
dla pozostałych m masz 4 rozwiązania (2+2)
11 kwi 17:31
kochanus_niepospolitus:
chwilę się zastanowiłem i rozwiązanie ZKS jest obarczone błędem

chodzi oto, że dla m=−1 masz dwa rozwiązania (dla x=0 i x=0,5) dla prostej y=x+m
także dla y=−x+1 są dla tych samych 'x' rozwiązania
ale funkcje te przyjmują RÓŻNE wartości −−− rozwiązanie ZKS fałszywie traktuje je jako takie
same
11 kwi 17:35
P@weł: | | 1 | |
czyli dla Δ > 0 ∧ f( |
| )0 ∧ f(0) = 0 mamy w koncu dwa pierwiastki tak jak pisal ZKS czy |
| | 2 | |
trzy tak jak ty piszesz
11 kwi 17:38
P@weł: PANIE jakie te zadanie jest pogmatwane...
11 kwi 17:40
ZKS:
kochanus niepospolitus napisałem później że mam błąd w rozumowaniu wyjaśniłem
to pisząc że dla tych samych argumentów możemy dostać różne wartości.
11 kwi 17:51
kochanus_niepospolitus:
wiem ZKS .. później to zauważyłem ... ale edytować niestety nie można
Paweł ... nie jest to zagmatwane gdybyś je robił z rysunkiem (patrz rozwiązanie Bogdana)
11 kwi 18:17