funkcje trygonometryczne
mierek: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= x√|cosx|−1
11 kwi 10:56
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
zał.
√|cosx|−1 ≥ 0 −> |cosx|−1 ≥ 0 −> |cosx| ≥ 1 −> cosx = 1 lub cosx = −1
i 'ciągnij dalej'
11 kwi 10:58
mierek: Troszkę nie rozumiem tej części:
|cosx| ≥ 1 −> cosx = 1 lub cosx = −1
dlaczego tak jest i co z tego wynika?
11 kwi 11:01
J: Czy cosx może być wiekszy od 1 ? lub mniejszy od − 1 ?
11 kwi 11:04
mierek: ah to tylko dlatego.... no nie może

czyli
cosx=1 v cosx=−1
x=2kπ , k∊C v x=π+2kπ , k∊C
Czy mogę to zapisać po prostu jako x=kπ?
Co muszę zrobić z tym dalej?
11 kwi 11:09
J: Tak.. Dziedziną jest zbiór x = kπ ... i teraz narysuj wykres ..
11 kwi 11:12
wredulus_pospolitus:
nie ... nie masz rysować x=kπ
... taka będzie dziedzina
ale wartość funkcji: f(x) = x√|cosx|−1 = f(kπ) = (kπ)0 = 1
11 kwi 11:25
J: A kto powiedział,że ma rysować x = kπ ?
11 kwi 11:29
mierek: ok dzięki, teraz już rozumiem
11 kwi 11:42