| 30√7 | ||
k2=x2+36− | *x chodzi o wyliczenie k | |
| 7 |
| 30 √7 | ||
x2−k2= | *x−36. | |
| 7 |
| 30 √7 | ||
36−6k= | *x−36. | |
| 7 |
| 30 | ||
k2 = k2 + 36 − 6k + 36 − | x | |
| √7 |
| √7 | 7 | |||
x = | (12 − k) ⇒ x2 = | (144 − 24k + k2) | ||
| 5 | 25 |
| 7 | |
(144 − 24k + k2) = k2 + 36 − 6k ⇒ k2 + k − 6 = 0 ⇒ k = 2 lub k = −3 | |
| 25 |
| 30 | 5 | |||
Możesz to zapisać w postaci 72−6k= | x /:6 ⇒ 12−k= | x /2 | ||
| √7 | √7 |
| 25 | 7 | |||
⇒(12−k)2= | x2⇒ | (12−k)2=x2, a teraz podstaw np. do pierwszego równania i masz | ||
| 7 | 25 |
ETA w trójkacie ABC dane są kąt przy wierzchołku c równy 120, AC=6 BC=3 Dwusieczna kata
ACB przecina bok AB w punkcie D oblicz dł CD
Najpierw wyliczyłem sobie dł AB z tw cosinusów, potem cosinus β dalej znowu wstawiłem do tw
cosinusów uwzględniając to co wyliczyłem i wyszedł uklad który podalem. Troche trudny sposób
przyszedł mi do głowy.
Da sie to jakoś krócej zrobić ?
| 3 | 6 | |||
z tw. o dwusiecznych w trójkącie | = | ⇒ y = 2x | ||
| x | y |
a, b, c − długości boków trójkąta
da − długość części dwusiecznej trójkąta zawartej w trójkącie i wychodzącej z A
| √ bc [(b + c)2 − a2] | ||
da = | ||
| b + c |
| 2bc | A | 2 | A | p(p−a) | ||||||
Lub da= | *cos | = | √b*c*p(p−a) gdzie cos | =√ | ||||||
| b+c | 2 | b+c | 2 | bc |
No to się "pobawmy"
| b2+c2−a2 | ||
z tw. kosinusów : cos(2α)= | i cos(2α)=2cos2α−1 | |
| 2bc |
| b2+c2−a2+2bc | (b+c)2−a2 | |||
cos2α= | = | |||
| 4bc | 4bc |
| (b+c)2−a2 | ||
cosα=√ | ||
| 4bc |
| x | c | x2 | c2 | |||||
z tw. o dwusiecznej : | = | ⇒ | = | |||||
| y | b | y2 | b2 |
| c2+d2−2dccosα | c2 | |||
dzieląc stronami : | = | |||
| b2+d2−2dbcosα | b2 |
| 2bc | ||
d(b+c)=2bc*cosα ⇒d= | *cosα | |
| b+c |
| 2bc | (b+c)2−a2 | |||
d= | *√ | |||
| b+c | 4bc |
| √bc [(b+c)2−a2] | ||
d= | ||
| b+c |
"Rzuciłem" tak dla poćwiczenia w domowym zaciszu.
No to ja moze tez sie pobawie (ale troche inaczej
Niech dA= AD bedzie dwusieczna kąta A
| dA | c | |||
Z trojkata BAD mamy | = | |||
| sinB | sin ADB |
| A | pi−(B+C | π | B−C | |||||
ale kątADB=π −B− | = π−B− | = | − | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| c*sinB | |||||||||||
Zatem dA= | | ||||||||||
|