Oblicz potęgi
Tomek: Oblicz potęgi:
a)3*644/3 − 5*253/2
b) 27−1/3 − 3*91/2=
c) [(−23)−2 + 3*(12−1)]−3=
11 kwi 14:23
J: Tomek ... spróbuj coś sam ... popatrz: (64)4/3 = (3√64)3 = ... ,, podobnie (25)3/2 =
..
11 kwi 14:26
J: pomyłka ... = (3√64)4
11 kwi 14:27
Tomek: okey dam radę myślę !
11 kwi 14:29
J: Napisz ... sprawdzimy.
11 kwi 14:30
Tomek: no wyszło mi 143 z a
11 kwi 14:34
J: OK.
11 kwi 14:37
Tomek: z b 8 i 2/3
11 kwi 14:37
Tomek: w b −8 i 2/3
11 kwi 14:37
J: b .. znak −
11 kwi 14:38
J: Nie zauwazyłem minusa ...
11 kwi 14:39
Tomek: a w c 4/33 do potęgi 3
11 kwi 14:41
J: c) OK.
11 kwi 14:47