analityczno
Radek:
Dane są punkty A = (− 4,32) i B = (−3 6,16) . Wykaż, że koło o średnicy AB jest zawarte w II
ćwiartce prostokątnego układu współrzędnych.
Mogę policzyć promień i co dalej ?
11 kwi 20:38
pomocnik: Wylicz środek
11 kwi 20:39
Piotr 10: Jeśli druga ćwiartka
to xS < 0 oraz y > 0
11 kwi 20:40
Radek:
Napisałem, że mam wyliczony środek i promień
11 kwi 20:40
Piotr 10: A mam pytanko, jesli mozna.
Jesli srodek ma współrzedne, np. S=(0;5) to w ktorej ćwiartce ten srodek lezy ?
11 kwi 20:41
Marcin: Jak masz średnicę, to policzenie środka okręgu to chyba nie problem, co?
11 kwi 20:41
Marcin: Tyle odpowiedzi
11 kwi 20:42
pomocnik: Piotr 10: A mam pytanko, jesli mozna. Jesli srodek ma współrzedne, np. S=(0;5) to w ktorej
ćwiartce ten srodek lezy ?
Według mnie do żadnej.
11 kwi 20:44
Mila:
S=(−20,24) środek należy do II ćwiartki.
Odległość od osi OX wynosi 24 jednostki
Odległość od osi OY wynosi 20 jednostek.
porównaj z długością promienia
jeśli r<20 to koło leży w II ćwiartce ukł.wsp.
11 kwi 20:52
Radek:
Dobrze.
11 kwi 20:52