dla inteligentnych :) pomocy :(
krzynio: oblicz odsetki jakie otrzyma klient,który wpłacając kwotę 15000zł. na lokatę 3 miesięczną ze
stałym oprocentowaniem 2,75% w skali roku, zapomniał wybrać kwotę, co spowodowało, że lokata
odnowiła się na kolejne 3 miesiące z oprocentowaniem 4,5%. klient wybrał pieniądze po pełnych
6 miesiącach.
11 kwi 14:03
pigor: ..., nie wiem jak ...

robi to bank, bo ja widzę to
tak :
K
6= (
15 000*(1+
14*2,75%))*(1+
14*4,5%)= (15 000*1,006875)*1,01125=
= 15*1006,875*1,01125= 1006,875* 15,16875=
15 273,04 zł , czyli
odp.
273,04 zł − szukane odsetki. ...
11 kwi 18:20
kochanus_niepospolitus:
pytanie ... a podatku Belki nie trzeba uwzględnić
11 kwi 18:21
pigor: ... o

, a to tak inteligentny, to ja już nie jestem, choć trzeba by było w
odpowiednim miejscu pomnożyć przez 0,81, jeśli ten podatek wynosi 19%

...
11 kwi 18:40