zadanie
Zuzia: z miejscowosci A do B jest 474 km. 2 samochody spotkały sie w odlglosci 300 km od miejscowosci
B. samochód wyruszający z A wyjechał godzinę później i jechał średnio o 17 km/ wolniej od
samochodu wyruszającego z miiasta B. Oblicz średnią prędkość obu samochodów. Prosze o pomoc
w tym zadaniu
11 kwi 23:12
Marcin: Typowe zadanie za 5 punktów z podstawy.
11 kwi 23:13
bezendu:
Funkcja wymierna, układ równań.
11 kwi 23:13
Marcin:

Spotkali się w zielonym punkcie
11 kwi 23:16
Marcin: Bezendu jaka funkcja wymierna?
11 kwi 23:16
Zuzia: tak jednak nie wiem jak stworzyć równania czy to będzie cos takiego?
y−predkosc
x−czas
xy=300
(x+1)(y−17)=147
11 kwi 23:18
11 kwi 23:18
Marcin: Zuzia, ale patrząc na Twój pomysł:
xy=300
(x−1)(y−17)=174
Musi być x−1, bo przecież jedzie o godzinę krócej.
i 174, a nie 147
11 kwi 23:27