PROSZE POMOCY TO NA JUTROOO
Mk2: Oblicz z definicji pochodna f−cji.
1. f(x)=1/x w punkcie x0=2
2. f(x)=x3 w punkcie x0єR x0−dowolnie ustalony
3.f(x)=√x w punkcie x0єR x0−dowolnie ustalony
11 kwi 22:33
Janek191:
1.
x
0 = 2
| | f( 2 + h) − f(2) | | 1 2 + h − 12 | |
un = |
| = |
| = |
| | h | | h | |
| | | | − h | | − 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | h | | 4 h + 2 h2 | | 4 + 2 h | |
h→0
więc
============
12 kwi 00:38
Janek191:
z.2
f(x) = x
3
| | f( xo + h) − f(xo) | | ( x0 + h)3 − x03 | |
lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
h→ 0 h→0
| | x03 + 3 x02 h + 3 x0 h2 + h3 − x03 | |
= lim |
| = |
| | h | |
h→ 0
= lim (3 x
02 + 3 x
0 h + h
2} = 3 x
02
h → 0
czyli f '( x
0) = 3 x
02
==================
12 kwi 00:46