Trygonometria/Planimetria
muflon: Wykaż, że jeśli między kątami α,β,γ zachodzi związek:
cosα=(1−cosγ)/(2cosβ)
to trójkąt jest równoramienny.
Proszę o propozycję jak najszybszego rozwiązania.
11 kwi 14:49
zawodus: trójkąt równoramienny kiedy cosα=cosβ lub analogicznie inne

Wiadomo, że α+β+γ=180, czyli α+β=180−γ
11 kwi 14:56
zawodus: Pisz czy na coś wpadłeś, jak nie to podam rozwiązanie
11 kwi 14:58
muflon: no ja to teoretycznie zrobiłem, ale nie wiem czy okej więc:
założenie, że cosβ≠0 i 0st≤α,β,γ≤180 st
mnoże obustronnie razy 2cosβ
potem, badam sytuacje dla kątów α i β, przy podstawie, γ między ramionami
więc α=β γ=180st−2α
i wykazuje że L=P
Sytuacje, że α i γ lub β i γ są kątami przy podstawie są tożsame, więc badam jedną z nich
Nie wychodziło mi, więc spróbowałem obalić to, zbadałem sytuacje dla kąta przy podstawie 30 st
i wyszła mi sprzeczność
Więc, teoretycznie udowodniłem, ze jeżeli tożsamość jest prawdziwa, to jest to tr równoramienny
gdzie α i β to katy przy podstawie.
Dobrze myślę?
11 kwi 15:03
zawodus: Napisz to algebraicznie to sprawdzę
11 kwi 15:13
muflon: if:
α=β
γ=180−2α
2cos2α=1−cos(180−2α)
2cos2α=1−(−cos2α)
2cos2α= 1+cos2α−sin2α
2cos2α=1+cos2α−1+cos2α
2cos2α=2cos2α
L=P
11 kwi 15:32
J: OK.
11 kwi 15:35
muflon: α=γ,β=γ sytuacje toższame
Niech α=γ=30st β=120 st
2cos(120)cos30=1−cos30
−2cos(60)cos30≠1−cos30
sprzeczność bo po lewej liczba ujemna po prawej dodatnia
Więc wtedy tożsamość nie może być spełniona dla dowolnych 3 kątów trójkąta równoramiennego
Więc jeśli jest spełniona to α=β γ=(180−2α)
11 kwi 15:36
J:
| | 1 − 0.5 | |
W szczególnym przypadku dla równobocznego mamy: 0.5 = |
| = 0.5 |
| | 2*0.5 | |
11 kwi 15:43
muflon: Ok, w takim razie mój błąd, a czy da się ten 2 przypadek obalić lub potwierdzić?
11 kwi 15:45
J:
Nie ma żadnego znaczenia, czy przyjmiesz: α = β , czy α = γ , czy β = γ ,
bo zawsze jest : α + β + γ = 180
11 kwi 15:52
muflon: Ok, wiem, ale czy mój powyższy wywód wystarcza w tym zadaniu?
11 kwi 16:01
Bogdan:
| | x + y | | x − y | |
Proponuję w ten sposób (korzystam z: cosx + cosy = 2cos |
| cos |
| ): |
| | 2 | | 2 | |
α + β + γ = 180
o ⇒ γ = 180
o − (α + β), cosγ = cos[180
o − (α + β)] = −cos(α + β)
| | 1 − cosγ | |
cosα = |
| ⇒ 2cosα cosβ = 1 − cosγ |
| | 2cosβ | |
cos(α + β) + cos(α − β) = 1 + cos(α + β) ⇒ cos(α − β) = 1 ⇒ cos(α − β) = cos0
α − β = 0 ⇒ α = β
11 kwi 16:21
muflon: dzieki
11 kwi 16:26
pigor: ..., wykaż, że jeśli między kątami α,β,γ zachodzi
związek: cosα= (1−cosγ)/(2cosβ) to trójkąt jest równoramienny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : α+β+γ=180
o ⇒ γ=180
o−(α+β) , zatem
cosα= (1−cosγ)/(2cosβ) /* 2cosβ ⇒ 2cosαcosβ= 1− cos(180
o−(α+β)) ⇔
⇔ 2cosαcosβ= 1+ cos(α+β) ⇔ 2cosαcosβ= 1+ cosαcosβ− sinαcosα ⇔
⇔ cosαcosβ+ sinαcosα= 1 ⇔ cos(α−β)= 1 ⇒ α−β= 0 ⇔
α= β c.n.w. . ..
11 kwi 17:27
muflon: Nieźle pigor
11 kwi 18:16
pigor: ... przepraszam powtarzam , zastępując złe cosα przez sinβ
w 2−giej linijce od końca , mianowicie :
... ⇔ 2cosαcosβ= 1+ cosαcosβ− sinαsinβ ⇔ cosαcosβ+ sinαsinβ=1 ⇔
⇔ cos(α−β)= 1 ⇒ α−β= 0 ⇔ α= β c.n.w. . ..
11 kwi 18:32