Układ równań
Aga: Bardzo proszę o rozwiązanie.
1. Rozwiąż układy równań.
a)x+y=1
y=2(x+1)
b)x+y+z=0
2x+3x+z=5
x/2+4/5+z=−2/3
11 kwi 08:40
J:
a) y = − x + 1
y = 2x + 2
| | 1 | | 1 | | 4 | |
0 = 3x + 1 ⇔ x = − |
| oraz y = |
| + 1 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 kwi 08:52
J: x + y + z = 0
2x +3y + z = 5
15x + 24y + 30z = −2
x + 2y = 5 ⇔ x = 5 − 2y , z = − x − y = 2y − 5 − y = y − 5 , czyli z = y − 5
15(5 − 2y) + 24y +30(y − 50) = −2
45 − 30y +24y + 30y − 150 = −2
| | 1 | | 1 | | 19 | | 1 | | 40 | | 39 | |
24y = 3 , y = |
| , x = 5 − |
| = |
| , z = |
| − |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
11 kwi 09:13
Aga: Dziękuję
11 kwi 09:23