Całka wymierna
rufin: Całka x
3+8/x
3+x
2. Pomoże ktoś?
11 kwi 23:05
Raf: Wiesz, czemu nikt nie chce Ci pomóc?
11 kwi 23:38
pomocnik: Chętnie posłucham
11 kwi 23:47
Bogdan:
| | 8 | |
czy chodzi o ∫(x3 + |
| + x2)dx ?, bo tak to rufin zapisałeś. |
| | x3 | |
11 kwi 23:59
Mila:
dzielimy licznik przez mianownik:
(x
3+8) : (x
3+x
2)=1
−x
3−x
2
========
−x
2+8 reszta
| x3+8 | | −x2+8 | |
| =1+ |
| |
| x3+x2 | | x3+x2 | |
cd całki
| | −x2+8 | | −x2+8 | | −x2+8 | |
=∫(1+ |
| ) dx=∫ dx+∫ |
| dx =x+∫ |
| dx |
| | x3+x2 | | x3+x2 | | x2*(x+1) | |
druga całka rozłóż na ułamki proste
12 kwi 00:00
pomocnik: Pewnie nie tak,bo napisał Całka wymierna.
12 kwi 00:00
Bogdan:
to jest sprzeczność między tytułem zadania i zapisem funkcji
12 kwi 00:03
pomocnik: Taka uwaga dla tych, którym się chciało; nie ma potrzeby dzielić wielomiany, bo
| | x3+8 | | x3+x2−x2+8 | | −x2+8 | |
|
| = |
| =1+ |
| . |
| | x3+x2 | | x3+x2 | | x3+x2 | |
12 kwi 00:04