matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Damo93:
AD= x BC= 4,8x potrzebne mi zapisać długość BD od x próbuję z tw. stycznej i siecznej ale nie bardzo to wychodzi
11 kwi 18:35
pigor:
..., otóż
AD
2
= DB*DC
⇒ DB*(DB+4,8x)= x
2
⇔
DB
2
+4,8xDB−x
2
= 0
− równanie kwadratowe zmiennej DB z parametrem x, gdzie Δ= 4,8
2
x
2
+4x
2
= 27.04x
2
⇒
√
Δ
= 5,2x, zatem DB==
1
2
(−4,8x+5,2x)= 0,2x >0 − szukana długość
DB=0,2x
.
11 kwi 18:50
Damo93:
dzięki też tak próbowałem ale zgubiłem x po drodze i
√
Δ
wychodził paskudny
11 kwi 20:34