TRYGONOMETRIA;)
Blue: Wiedząc, że tg 22 stopni30 minut = √2 −1, oblicz sin 22 stopni 30 minut.
Ja to robiłam z rysunku trójkąta prostokątnego i liczyłam przeciwprostokątną, ale mi wyszedł
inny wynik niż w odpowiedziach... Nie wiem, jak inaczej to policzyć... Dlaczego nie można moim
sposobem? Ktoś coś doradzi?
11 kwi 11:31
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczylaś
11 kwi 11:33
PW: Bywa, że wynik jest z pozoru inny (ta sama liczba występuje pod nazwiskiem panieńskim i z
męża). Spróbuj, czy przypadkiem Twoja nie jest równa tej z odpowiedzi, np. podnosząc obie do
kwadratu.
11 kwi 11:39
Blue: x
2= (
√2 −1)
2 + 1
2
x
2= 4− 2
√2
x=
√4 − 2√2
11 kwi 11:40
Blue: Jak teraz usunąć tą niewymierność? Podnieść do kwadratu?
11 kwi 11:40
Blue: | | 2−√2 | |
Ostatecznie wyszło mi |
| |
| | 4 | |
11 kwi 11:42
Blue: | | √2−√2 | |
a w odpowiedziach mam: |
| |
| | 2 | |
11 kwi 11:43
Blue: ej , przecież to jest to samo <facepalm> haha xD
11 kwi 11:44
PW: Myślę, że inaczej:
| | 2−√2 | | √2−√2 | |
policzyć sin2x = |
| , skąd sinx = |
| |
| | 4 | | 2 | |
11 kwi 11:53
Blue: czyli mam to źle tak?
11 kwi 12:02
J: | | 2 −√2 | | √2 − √2 | |
Powinno Ci wyjść: √ |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
11 kwi 12:06
Blue: ok, dzięki
11 kwi 12:17