matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.6.2010
Zadania
Odp.
7
kowal:
FIZYKA Bardzo bym prosił o opisanie sił, dlaczego tak działają itp na ciało w ruchu po okręgu np. w
11
Tatkosia:
Mam zadania które rozwiązywałam z całek sama ale nim bym o przepisała to by się zeszło. Mam to zeskanowane, czy ie zechciałby ktoś tego sprawdzić? Proszę.
2
slacker:
(√6−√2)
2
= (√6)
2
−2√6√2+(√2)
2
=6−2√12+2 = 8−8√3 = 8(1−√3)
0
Marta:
czy znalazłby się ktoś o zlotym sercu i pomógł w rozwiązaniu serii zadań ok 12 do piątku zadania z funkcji − bardzo prosze o pomoc 5225053<−gadu lub mail pocztamzx@gmail.com
2
rex:
|cosx|
chciałbym się dopytac czy równanie y=
ma jakieś rozwiązania? musze je rozwiązac
cosx
graficznie
3
Ari:
Zbiór Liczb rzeczywistych i jego podzbiory Ari: Mam pilnie do rozwiazania 3 zadania, prosze o Pomoc.
3
Arek:
Na rysunku obok przedstawiony jest fragment paraboli, która jest wykresem funkcji f. a. Napisz wzór funkcji f
10
Klaudyś:
Chcąc zbudować szałas o kwadratowej podatawie, maciek wbił w ziemię pod kątem 60 cztery dwumetrowe żerdzie. Jaka jest powierzchnie ścian szałasu, które należy pokryć gałęziami?
2
Anusia :
2
3
+
+ 3 Pomóżcie to rozwiązać plis
x + 1
x + 3
3
lanka:
wyznacz a1 i r, wiedzac ze S12=200 a a4=8 jaaak to zrobic?
2
DostawaTC:
4. korzystając z definicji logarytmu oblicz x,gdy : a) log
5
(log
3
x)=0
4
karola:
:::rysunek::: PILNE:
3
DostawaTC:
oblicz x gdy
3
DostawaTC:
2.zapisz za pomoca logarytmu równość a)5
−2
=
1
25
1
Wacław :
4
x
−
+ 5
x + 2
x + 1
2
Ari:
Mam pilnie do rozwiazania 3 zadania, prosze o Pomoc.
1
onka:
GODZIO POMOCY Niewiem skąd to się wszystko bierze
2
Jerzy:
oblicz pole trapezu o bokach a=44, b=16, c=17, d=25
2
onka:
0
onka:
Piłka spada z wysokości1024m, po czym odbija się od ziemi i osiąga wysokość równą połowie poprzedniej wysokości .Czy po dwudziestym odbiciu wzniesie się na wysokośc większą , czy
4
racrius:
Jak sprawdzić, czy okręgi o1: (x−1)
2
+(y+3)
2
oraz o2: (x+2)
2
+ (y+3)
2
= 25 są styczne wewnętrznie, rozłączne wewnętrznie, styczne zewnętrznie, przecinaja się. Będę wdzięczny za
3
zuza :
pilne pole powierzchni bocznej sześcianu jest równe 100cm
2
8
Pauluś ;d:
Wytlumaczy mi ktos funkcje wymierne
4
Aśka:
Cześć Możecie polecić jakąś piosenkę, która będzie pasować do prezentacji na temat ONZ?
7
mariola:
oblicz granicę ciągu:
n+1
a
n
=(
)
2
n
n−3
5
Mek:
:::rysunek::: α
3
Tomek:
1.Wyznacz wartośc współczynnika c wiedząc ,ze zborem funkcji f(x)=2x2+6x+c jest zbiór wartosci <−1,nieskonczoność)
0
matematyk:
mąż i żona maja dwa konta w banku. kiedy maz odda zonie 400zl to bedzie mial 17 zl i 2,7 % wiecej niz zona.jesli zona odda pieniadze mezowi 400 zl to maz bedzie mial 2 razy wiecej
3
onka:
Piłka spada z wysokości1024m, po czym odbija się od ziemi i osiąga wysokość równą połowie poprzedniej wysokości .Czy po dwudziestym odbiciu wzniesie się na wysokośc większą , czy
2
racrius:
Wyznacz równania okręgów stycznych do obu osi układu współrzędnych i przechodzących przez punkt P(−1,2).
0
kozik:
:::rysunek::: Rozwiąż tangram: ↑
4
Bezradny:
Jeszcze jedno zadanko, tez do spr.
3
Bezradny:
Proszę o pomoc. Musze to zrozumiec na jutro na sprawdzian. Bardzo to dla mnie wazne.
1
Adiii:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego, w którym ramię wynosi 5 cm a podstawa 6cm.
1
a:
Oblicz przekątną kwadratu, którego obwód wynosi 24cm.
32
anna:
Ciekawe zadania. Pomóżcie mi się z nimi uporać!
4
Łukasz:
a) dla jakich argumentów x funkcja ta jest jednocześnie malejąca i dodatnia
1
b)która z liczb cos32, cos(−132), cos88 stopni jest większa od
2
11
andrzej:
Znaleść długość krzywej między podanymi punktami
5
DostawaTC:
1.oblicz a) log3 81
5
Paula:
dane jest rownanie okręgu x
2
+ y
2
− 2x − 2y − 14= 0.Podaj wspołrzędne srodka (to wiem) = s(1,1) ale jak obliczyć promień r=?
3
an922:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi.
0
an922:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają taką samą długość. Oblicz cosinus kąta:
0
an922:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i jest nachylona do podstawy pod kątem, któego cosinus wynosi 1/4. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
8
andrzej:
∫
lnx
x
z rospisaniem prosze
0
an922:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzchni całkowitej jest równe 24. Oblicz wysokość tego graniastosłupa jeżeli jego podstawą jest: a)trójkąt,
5
Ola :
Pomocy! Trygonometria!
8
Yorgi:
cos(−225stopni) tg(−150stopni)
1
Ola:
Wiesz, że ctgα=5/2 Wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych. Zadanie ma byc z rysunkiem. Nie rozumiem kiedy maja byc dwie serie rozwiązań, a kiedy nie.
2
Michał:
Zbadaj które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi
2
Paula:
Dlugość boku rombu wynosi 10, a kat WEWNĘTRZNY 30stopni. Ile wynosi pole? czyli 10 * 10 = 100 *
1
2
=50
8
gimigis:
Dany jest okrąg o promieniu 6 cm. Podaj miarę kąta wpisanego opartego na tym samym łuku tego okręgu jeśli łuk ma długość 15/2π. Powie mi ktoś jaka ma być odpowiedź? Chce sobie spr.
1
milka:
bardzo prosze o pomoc.Chcialabym aby ktos mi to rozwiazal w calosci lepiej sie wtedy naucze.W ogole mi nie wychodzi.
1
inny : :
mąż i żona maja dwa konta w banku. kiedy maz odda zonie 400zl to bedzie mial 17 zl i 2,7 % wiecej niz zona.jesli zona odda pieniadze mezowi 400 zl to maz bedzie mial 2 razy wiecej
7
matematyk:
f(x)=−2x − 4 jest prostopadłe do g(x).wyznacz g(x) wiedząc ,że maja takie same miejsca zerowe...prosze o pomoc
13
milka:
przechodzącej przez punkty A=(−3,−2) B=(2,4) Proszę o rozwiazanie
!
15
miki :
:::rysunek::: oblicz:
2
ani:
mam 2 zad zad 1
6
_All:
Oblicz pole P trapezu o podstawach równych a i 4a, wiedzac, że można na nim opisać okrąg i można w niego wpisać okąg
4
Asia:
Dany jest okrąg o: x
2
+y
2
−8x−2y−8=0. Wyznacz równanie ogólne prostej k, która jest styczna do tego okręgu w punkcie D(7,5).
0
bejbi2:
oblicz pole całkowite i objętośc ostrosłupa prawidłowego wiedząc że krawędż podstawy ma dl 6cm , a krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pok katem 30 stopni
6
dominika55:
y=−1/2x+3
2
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa:
Jak to zrobić?
3
dominika:
bardzo prosze o pomoc.W ogole mi nie wychodzi 3x−y=3
0
;[:
1.Wykaż że liczby pierwiastek z 5 , −2 , 0,5 , pierwiastek z 5 +2 /4 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.
1
Andzia O:
Naszkicuj wykresy funkcji f i funkcji g(x)= −f(x).Podaj punkty wspólne tych wykresów: a)f(x)= |x−2|
1
Andzia O:
a jak mam przesunąć ten wektor w którą stronę
7
Andzia O:
zaczynając od wykresu funkcji f(x)=2|x| naszkicuj wykres funkcji y=f(−x+2)−2 i napisz jej wzór.
4
Ann:
Odległość dwóch kół o jednakowych promieniach r=
√
2
wynosi 2. Oblicz pole części wspólnej obu kół.
4
Kasia:
Atmosfera Marsa składa się głównie z dwutlenku węgla. Przy powierzchni planety ciśnienie atmosferyczne jest równe 0,007 atm. Oblicz gęstość gazu, gdy temperatura przy powierzchni
2
astka:
podobieństwo trójkątrów astka: Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą:
1
astka:
Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą: a)4 6 8 cm i 5 7 9 cm
11
astka:
Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą: a)4 6 8 cm i 5 7 9 cm
1
Tomek:
Wykaż, że funkcja y = x
2
− 2x jest malejąca w zbiorze (−
∞
, 1)
1
Rina:
Przekształć wyrażenie by otrzymać b
1
Ewka:
powiedzcie mi najmniejszy wspólny mianownik do 25 i 9? jest jakis inny oprócz 225?
4
Tom87:
Witam! Czy możecie mi odpowiedzieć czy dobrze wyliczyłem te dwa zadania?
12
Maja:
Hey, bardzo prosze o pomoc w obliczeniu pochodnych. Potrzebuje to na sprawdzian a uwierzcie mi ciezko mi dotzrec do matematyki ;
(
tym bardziej, ze Pan i chce widziec jak to robilismy
2
katarzyna:
proszę o pomoc zad 1.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym każda krawędź ma długość 10 cm ,oblicz pole
21
oskar1992:
Na płaszczyźnie danych jest siedem punktów, z których żadne trzy nie są współliniowe. Kreślimy trzy różne odcinki o końcach w tych punktach. Zakładając, że wszystkie rezultaty są jednakowo