matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.4.2012
Zadania
Odp.
1
Ergo:
Witam, ZAD:
3
gorzy:
Rozwiąż równanie sin
2
2x = sin3x + sinx Proszę o pomoc
11
max:
Pewnego popołudnia trzech lekarzy w przychodni przyjęlo sześciu pacjentów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że każdy z lekarzy przyjął co najwyżej czterech pacjentów.
2
Adaś:
(log4+log25)(log
2
4−log4*log25 + log
2
25) = log100( 4(log
2
2−log2*log5+log
2
5)=
37
blogther:
Dana jest funkcja okreslona wzorem f(x) = 2|sinx|cosx, gdzie x ∊ <−2π;2π>. a) Narysuj wykres tej funkcji.
10
xXx:
Ile dzielników ma liczba 10! ?
3
Gronek .:
Wykaż, że :
6
www:
zapisz w postaci sumy (x+3)
5
6
gorzy:
Z urny, w której znajdują się kule o numerach: 1,2,..., n (n>2), losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Numery wylosowanych kul tworzą parę (x, y). Dla jakich wartości n
8
karla:
:::rysunek::: Czy mógłby ktoś to sprawdzić
2
Danio:
W trapezie prostokątnym abcd kąty abc i bcd są proste,zaś podstawa ab jest dłuższa od podstawy cd.Wykaż,że |AC|
2
−|BD
|
2=|AB|
2
−|DC|
2
8
Danio:
Jak obliczyć 1024=2
n
6
Michał:
:::rysunek::: Kąt |CAB| = 30 stopni
1
adk:
||x|+2|=1
1
Lili:
wyznacz zbiór wartości funkcji określonej zbiorem f(x)=√log( cos (2pi*x)
17
Grzesiu:
Witam znowu ja
Czy mógłby mi ktoś napisać jak napisać wzór np. cos4α albo czy cos
2
2α jest równy cos4α
5
karla:
:::rysunek::: 1.Wyznaczyć liczbę x tak, aby w prostokącie o bokach długości l i x, proste prostopadłe do
2
Aneta:
liczby x,y,z w pewnej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb wynosi 7. Te same liczby w podanej kolejności są odpowiednio1, 2 i 4−tym wyrazem ciągu arytmetycznego.Oblicz te
9
vladimirovna:
Zamek szyfrowy składa się z czterech rzędów po pięć numerowanych przycisków w każdym rzędzie. Zamek otwiera się po naciśnięciu w odpowiedniej kolejności jednego
3
Axl Rose:
π
2π
1
cos
*cos
=
5
5
4
Może ktoś pomóc bo próbowałem wieloma drogami ale albo nie wychodzi albo nie wiem co dalej,
4
mmatix:
Znajdź wszystkie rozwiązania równania
1
2
sin2x=1−(sin(
x
2
))
2
spełniające warunek x
2
−4x−32<0.
1
kikki :
czy ktoś może mi podpowiedzieć jak rozwiązać takie równanie 2
√
xy
− y +x
dy
dx
=0 musze zrobic podstawienie t=
y
x
ale jak sobie poradzić z pierwiastkiem ? z góry dzięki za
0
uczen_slynnego_kruczka:
Oblicz: log
9
18/log
3
6
√
2
4
eewika:
Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1 − |x−4| = 2sinm w zależności od parametru m.
1
Milena :
Rozwiąże mi ktoś jeszzce to zadanie
4
Milena :
Cześć mam ogromną prośbę rozwiąże mi ktoś to zadanie ...
2
Ergo:
Zad:
15
Danio:
Obwód równoległoboku ABCD wynosi 10 cm. Przekątne równoległoboku przecinaja sie w punkcie O, którego odległość od boków AB i AD jest taka sama i wynosi 1,5 cm. Oplicz pole równoległoboku
24
blogther:
wyznacz miare kata α w stopniach cosα = −
1
2
α ∊ (
π
2
; π)
3
aqlec:
Dla jakich wartości parametru m równanie: sinx*cos(x−
π
5
)+3=4sinm−sin(x−
π
5
)*cosx nie jest sprzeczne?
1
Gloksa:
69. Oblicz, jakie największe pole może mieć trójkąt, w którym suma długości boku i wysokiści opuszczonej na ten bok jest równa 10 cm.
2
Hary:
log
11
5 = log
5
11 ? L=P ?
10
karla:
x2+ y2 ≤2xy+2 Jak to narysować
?
1
Hary:
5
√
5
= 5
1/2
?
2
Aneta:
liczby xyz w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.Suma tych liczb wynosi 7 Te same liczby w podanej kolejności 1,2,i4 są odpowiednio wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz te
9
Baś:
Prawdopodobieństwo.
26
Bartek:
Pytanie teoretyczne. Jakie po kolei ogólne kroki muszę podjąć,aby wyznaczyć zbiór liczb zespolonych spełniających np taki warunek:
20
Ergo:
Witam, ZAD:
3
Gosiaaaa:
Pomyliło mi się w poprzednim poście, dlatego proszę o pomoc jeszcze raz. Teraz przykłady są dobre. Z góry dziękuję.
17
Monika:
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o przekątnych długości 16 cm i 12 cm, wiedząc że objętość tego graniastosłupa równa się 816 cm
3
2
Bartek:
Czy istnieją jakieś algebraiczne metody wyznaczania wartości kątów jeśli znam ich sinus i cosinus?
1
Gosiaaaa:
0 + 2
√
5
= 0 − 2
√
5
=
1
Gosiaaaa:
0 + 2
√
5
= 0 − 2
√
5
=
3
karla:
Trójka różnych liczb całkowitych tworzy ciag geometryczny o ilorazie całkowitym. Gdy najmniejsza z nich zwiekszymy o 9, to powstanie ciag arytmetyczny.
1
blogther:
mam do rozwiazaie cos takiego sin2x = 1 i − sin2x = 1 w przedziale x ∊ <−2π; 2π> dla sin2x = 1
6
blogther:
mam taka funkcje P(a) = −6a
2
+ 64a i mam wyznaczyc dziedzine w odpowiedzi podane jest ze a ∊ (0 ; 8) jak to mozliwe
1
Adam:
Rozwiąż
4
5
=2−
cos
2
3x+4
cos
2
3x+5
2
trajseps:
Jaka jest miara kąta wypukłego utworzonego przez wskazówki zegara o godzinie 16.30? dlaczemu 45 stopni a nie 60?
1
blogther:
wykaz ze jesli ciag a
n
ktory jest ciagiem geometrycznym o wszstkich wyrazach dodatnich to dla kazdej liczby rzeczywistej x dodatniej i roznej od 1 ciag b
n
o wzorze ogolnym
3
emagnuski:
Wyznacz wartości a, b takie, aby ciąg (b, a,
1
a
) był arytmetyczny zaś ciąg (a, b,
1
a
) geometryczny.
5
Anita:
Funkcja liniowa i funkcja kwadratowa Zad.1
10
Anita:
zad.2 Wykonaj dzielenie wielomianu W(x) x
3
−2
2
+2x – 2 przez wielomian D(x) = x−1
14
blogther:
dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny. Przez krawedz podstawy i środek rozłączonej z nią krawiedzi bocznej ostrosłupa poprowadzono płaszczyzne. jak wyglada ta płaszczyzna?
1
Marek:
Oblicz 1=log
1
2
(x−1)+log
1
2
(x+1)−log
√
2
2
(7−x)
11
IceBerg:
średnia artmetyczna liczb 3,1,1,0,x,0 jest równa 2. oblicz X !
3
IceBerg:
ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lub 20 ?
2
Varimatras:
I jeszcze raz ja. Jest jeszcze jeden przykład którego nie łapie ( choć tu raczej nie rozumem skąd rozbieżność z wynikiem końcowym). Ponownie usuń niewymierność:
6
Sandra:
Znajdź wszystkie pierwiastki wymierne wielomianu: c)2x
3
+5x
2
−5x+7
1
Marek:
Proszę o pomoc Ciąg a
n
określony jest rekurencyjnie:
2
Varimatras:
Witam, mam następujący problem. Muszę usunąć niewymierność z mianownika, niestety zadane nie należy do pierwszych lepszych co się je rozwiązuje w gimnazjum. Ułamek wygląda tak:
3
Pauleta93:
wyznacz zbiór wartości funkcji określonej zbiorem f(x)={log( cos (2pi*x)}
10
Gustlik:
Witam
Mam pytanko − czy ktoś z Was wie, gdzie można znaleźć zadania matematyczne z matur z lat
11
hashiri:
Witam, Jakie przekształcenia należy wykonać, aby z funkcji y=f(x) otrzymać y=f(4−x)
0
Antonio:
1
∫
dx=
cosx
1
zbytdobra:
Proszę o pomoc Geometria analityczna Z góry dziękuje. Dane są punkty M=(−1, 3) i N=(2, 5). Na osi OX znajdź:
9
Aga:
Mam zadanie, z którym nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.
x
2
−mx+1
Dla jakiej wartości parametru m wartość ułamka
jest większa od −3 dla
x
2
+x+1
każdego x∊R ?
4
Axl Rose:
tożsamości trygonometryczne