matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż
Adam:
Rozwiąż
4
5
=2−
cos
2
3x+4
cos
2
3x+5
8 kwi 13:54
Eta:
Podstawmy cos
2
3x=t , t€ <0,1>
4
5
=2−
t+4
t+5
4
2t+5
=
t+4
t+5
(2t+5)*(t+4)=4(t+5) 2t
2
+9t=0 t(2t+9)=0 t=0 v t= −4,5 −−− odrzucamy cos
2
3x=0 3x=..... x=.... dokończ
8 kwi 23:21