bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
Anita: zad.2
Wykonaj dzielenie wielomianu W(x) x3−22+2x – 2 przez wielomian D(x) = x−1
Zad.3
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian D, gdzie:
a) W(x) = x2+ 4 D(x) = 2x+1
b) W(x) = x4+ 3x3−1 D(x) = x2+5x−2
Zad.4
Rozłóż wielomian na czynniki W(x) = 2x3 – 6x – 4 na czynniki, wiedząc, że r = −1 jest
jego pierwiastkiem.
Zad.5
Rozwiąż równania:
a)x4+x3−7x2−x+6=0
b)x6−9x3+8=0
Zad.6
Rozwiąż nierówności:
x4+2x3−x−2<0
8 kwi 12:33
ICSP: Baś ci pomoże

Te zadanka powinna rozpykać raz dwa
8 kwi 12:46
Baś: Zad. 6.
x3(x+2)−(x+2)<0
(x+2)(x3−1)<0
(x+2)(x−1)(x2+x+1)<0
* nierozkładalne
x∊(−2,1)
8 kwi 12:52
Baś: Zad. 5
b) x6−x3−8x3+8=0
x3(x3−1)−8(x3−1)=0
(x3−8)(x3−1)=0
x=2 lub x=1
8 kwi 12:53
Anita: niesamowita jesteś
8 kwi 12:54
Anita: dziękuje z góry
8 kwi 12:55
ICSP: też dobrze

ja bym zrobił przez zmienną t = x
3 t może być dowolne ale też dobrze
8 kwi 12:55
Baś: Zad. 4)
W(−1)=0
Hornerem.
| 2 | 0 | −6 | −4 |
____________________________
−1| 2 | −2 | −4 | 0
(x+1)(2x2−2x−4)=2(x+1)(x2−x−2)
Δ=9 x1=−4 x2=5
pierw: −1, −4, 5
Może być źle
8 kwi 13:04
Baś: Dobra
w tym 4−tym, tak jak mówiłam, jest źle w pierwiastkach, bo tak na szybko

x
1=2 , x
2=−1
czyli −1(podwójny), 2
8 kwi 13:08
Baś: Aaaaa, w tym drugim, to nie zauważyłam, że źle zapisałaś, tam ma być 2
x2, jeszcze się
dobrze nie obudziłam

a zmuszają mnie do robienia zadań. Pff.
Najprościej to drugie Hornerem
| | 1 | −2 | +2 | −2
1 | 1 | −1 | 1 | −1
W(x): (x−1)= x
2−x+1 R=−1
8 kwi 13:17
Baś: To na tyle

Na pewno ktoś jeszcze Ci pomoże, ja muszę coś zrobić z własnymi zadaniami
8 kwi 13:18
ICSP: No to ja sobie zrobię :
x
4+x
3−7x
2−x+6=0
Oczywiście korzystanie ze "zwykłych" metod jest strasznie nuuuuuudne

x
4+x
3−7x
2−x+6=0
| | 1 | |
x4 + x3 + |
| x2 = 7,25x2 + x − 6 |
| | 4 | |
(x
2 +0,5x + y)
2 = 7,25x
2 + x − 6 + 2yx
2 + xy + y
2
P = (7,25 + 2y)x
2 + (1 +y)x + y
2 − 6
| | 5 | |
Δ = −8y3 − 28y2 + 50y + 175 =0 dla y = |
| (są dwa inne rozwiazania ale jedno w |
| | 2 | |
zupełności wystarczy.
P = (7,25 + 5)x
2 + (3,5)x + 0,25 = (3,5x + 0,5)
2
wracamy do równania :
(x
2 + 0,5x + 2,25)
2 − (3,5x + 0,5)
2 = (x
2 + 4x +3)(x
2 − 3x + 2) = (x+1)(x+3)(x−1)(x−2) = 0
więc x = −1 v x = −3 v x = 1 v x = 2
9 kwi 00:30