Funkcja liniowa i funkcja kwadratowa...pomózcie!!!
Anita: Funkcja liniowa i funkcja kwadratowa
Zad.1
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
Zad.2
Dany układ równań rozwiąż metodą wyznaczników:
Zad.3
y=x
2−5x−6
Daną funkcję sprowadź do postaci kanonicznej oraz rozłóż na czynniki liniowe:
Zad.4
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x62+6x−7 w przedziale {−4,2}
Zad.5
Rozwiąż równania:
a)2x
2+7x+3=0
b)100x
2−81=0
Zad.6
Rozwiąż nierówności:
a)x
2+4x−21≥0
b)6x
2−x−1<0
Zad.7
Podaj współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji:
f(x)=
12(x−2)
2+2
8 kwi 12:53
emagnuski: Zad.1
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
⎧ x−y=−5
⎩ 2x+y=−4
Rozwiązanie algebraiczne:
1) zamień postać funkcji na y = ax + b
czyli w przypadku pierwszego podpunktu będzie to y = x + 5
2) za y podstawiasz 0, czyli 0 = x + 5
3) obliczasz x, czyli x = −5
I to jest Twoje miejsce zerowe czyli rozwiązanie równania i kilka podpunktów rozwiązujesz na
tej samej zasadzie. Btw. na tej stronie nikt raczej nie będzie dawał Ci całych rozwiązań pracy
domowej.
8 kwi 13:09
asdf:
1)
x − y = −5
2x + y = −4
3x = −9
x = − 3
−3 − y = −5
−y = − 5 + 3
y = 2
2
podobnie
3
y = x
2 − 5x − 6
Δ = 49
y = (x + 1)(x − 6)
4
popraw to
5
a) 2x
2 + 7x + 3 = 0
Δ = 25
b) 100x
2 − 81 = 0
(10x − 9)(10x + 9) = 0
6
a)x
2 + 4x − 21 ≥ 0
Δ = 100
a > 0
x ∊ (−
∞;−7)(3;
∞)
b) podobnie
7
y = a(x − p)
2 + q
q to współrzędne wierzchołka dla wartości y
p to dla x
p = 2
q = 2
8 kwi 13:14
emagnuski: A nie, sorry, teraz zauważyłem że to jest układ, sorry.
W takim razie z najprościej jest wyliczyć z jednego równania jedną zmienną:
y = x + 5
Później podstawiasz wyliczonego igreka do drugiego równania:
2x + (x + 5) = −4
Obliczasz x:
2x + x + 5 = −4
3x = −4 − 5
3x = −9
x = −3
I tego wyliczonego iksa podstawiasz pod wcześniej wyznaczonego igreka:
y = −3 + 5
czyli
y = 2
i układ rozwiązany:
x = −3
y = 2
8 kwi 13:15
Anita: POPRAWIŁAM...sorki
Zad.4 Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x2+6x−7 w przedziale {−4,2}
8 kwi 14:23
Makaron: Zad. 4
xwierzchołka = −3
ywierzchołka = −16
ymin = −16
ymax = 9
8 kwi 16:45
Danusia: Rozwiąż algebraiczne i i graficzne układ równań
{ 3(x−1)+2(2−y)=−5−y
{x+y=2
Rozwiąż nierównosc
2x 2
____ > _____
2x−1 2x +1
Rozwiąż równanie
(1+ 1 )2
__
x
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x) = −3x2 + 6x+5 w przedziale <0,3>
potrzebne na już
24 kwi 13:16
Tomek: Rozwiąże mi ktoś funkcję
y=x2+6+8
Potrzebne na dzis
4 wrz 16:45
Basia:
1. po co wywlekasz te stare posty? nie lepiej napisać własny ?
2. co to znaczy rozwiązać funkcję ? rozwiązać można równanie, nierówność, problem, sznurowadła,
kokardkę i supełek, ale funkcji rozwiązać się nie da; napisz poprawnie pełną treść
zadania
4 wrz 17:08
Eta:
Dobre

Witaj
Basiu
4 wrz 17:09
aaaa: zad7.Dana jest funkcja y=2xkwadrat + 10x + 12
i mam napisać współrzędne wierzchołka paraboli
4 lis 20:01