dziedzina funkcji
blogther: mam taka funkcje P(a) = −6a2 + 64a i mam wyznaczyc dziedzine w odpowiedzi podane jest ze
a ∊ (0 ; 8) jak to mozliwe
8 kwi 13:55
Eta:
D=R
Na pewno dobrze przepisałeś treść?
8 kwi 14:15
blogther: to nie jest cała tresc zadania
8 kwi 14:18
Eta:
No to nikt nie jest duchem ? ............ napisz porządnie całą treść
8 kwi 14:22
blogther: suma długosci wszystkich krawedzi prostopadłoscianu o podstawie kwadratowej jest ronwa 64.
wykaz ze sposrod prostopadloscianow o podanej własnosci najwieksze pole powierzchni całkowitej
ma szescian
i zrobiłem to tak
a − krawedzi podstawy
b − wysokosc
64 = 8a + 4b
b = 16 − 2a
pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu
P = 2(a2 + 2ab)
P = − 6a2 + 64a
najwieksze pole dla a w wierzchołku czyli dla a = 163
podstaiwiam do b = 16 − 2a
b = 163
a = b czyli szescian
ale w odpowiedzi jest ze za nie wyznaczenia dziedzny zamiast 5 pkt za całe zadanie dostaje sie
3 pkt i nie wiem jak im wyszła taka dziedzina dla P = − 6a2 + 64a ze a ∊ (0 ; 8)
8 kwi 14:26
blogther: chyba ze chodzi im o to
b = 16 − 2a
b > 0 i wtedy
a < 8
8 kwi 14:39
Eta:
Z tego,że b= 16−2a i b>0 i a>0
16−2a>0 i a>0 ⇒ a <8 i a>0 ⇒∊(0,8)
8 kwi 15:37