ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych
IceBerg: ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lub 20 ?
i dlaczego w odp. jest 9 jak mi wychodzi ze 10 !?
8 kwi 11:56
Ajtek: Zapewne 2 razy policzyłeś 60. Dzieli się ona zarówno przez 15 jak i przez 20.
8 kwi 11:58
IceBerg: kurde racja! dzieki
8 kwi 11:59
bart: 15*1=15
15*2=30
15*3=45
15*4=60
15*5=75
15*6=90
20*1=20
20*2=40
20*3=60
20*4=80
razem jest 10 liczb, lecz 60 jest podzielne przez 15 i 20 a wiec liczymy ja w tym przypadku
podwojnie a tak nei wolno

a wiec odp to 9
8 kwi 11:59