Oblicz 1024=2^n
Danio: Jak obliczyć
1024=2
n
I czy to jest to samo co:
8 kwi 21:08
Eta:
n=10 bo 2
10= 1024
8 kwi 21:09
8 kwi 21:10
Ajtek: 1024=2
10
zatem:
2
10=2
n ⇒n=10
| 1 | | 1 | |
| =( |
| )n to miałeś na myśli? |
| 1024 | | 2 | |
8 kwi 21:11
Danio: wiem ze n=10 ale ja chce do tego dojsc, obliczyc to. Tak nie dostane punktu
8 kwi 21:11
Danio: Tak to Ajtek ale chcialbym by ktos to rozwiazal na piechote bo wiadomo ze n=10 jak obliczyc to
gdybym nie wiedzialem ze n=10. Jak sie to liczy?
8 kwi 21:13
Ajtek: Tutaj korzystasz z wiedzy, jak chcesz się bawić to licz 2*2*2..... aż otrzymasz 1024.
8 kwi 21:14
Danio: Pamietam ze jest jakis sposob tylko nie pamietam jaki

Tu trzeba wykazac, że n=10
8 kwi 21:16
Basia:
rozkładasz 1024 na czynniki pierwsze
1024 = 2*512 = 2*2*256 = 2*2*2*128 = ..... itd.
8 kwi 23:08
Grzesiu: Danio... dobrze ci tłumaczą a ty się kłócisz, mając równanie funkcji wykładniczej, muszisz
najpierw obie stony doprowadzić do tej sam podstawy tzn. w tym przypadku 2. Potem porównać
potei jako równanie. 1024 = 2n
1024 = 210
a więc
2n = 210
dlatego
n=10
tak to się rozwiązuje
9 kwi 11:35
Grzesiu: 11024 = (12)n
11024= 2−10
(12)n = 2−n
dlatego
2−10 = 2−n
−n = −10
n = 10
czyli to samo
9 kwi 11:39