Czy mógłby ktoś to sprawdzić????
karla:

Czy mógłby ktoś to sprawdzić


1.Dany jest układ równań
y = x + p
( x2 + y2)2 – 10( x2 + y2) + 9 = 0
Podać interpretację geometryczną tego układu i na tej podstawie określić wartość parametru p
tak, aby układ ten miał dokładnie dwa rozwiązania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rysunek
x
2 + y
2=1
x
2 + y
2=3 ⇒⇒⇒p=(1;3)v(−3;−1)
proszę o sprawdzenie
8 kwi 21:28
Jack:
Wstaw pierwsze równanie do drugiego i wyznacz współczynnik p dla Δ>0. Wtedy otrzymasz dwa
punkty przecięcia prostej z okręgiem, czyli dwa rozwiązania. To co napisałeś... nie jest ok
8 kwi 21:32
karla: achaaaaaaa
8 kwi 21:35
Jack:
zakładam, że drugie równanie opisuje okrąg (zasugerowałem się rysunkiem)! Na pewno układ jest
dobrze przepisany?
8 kwi 21:38
karla: tak
8 kwi 21:44
karla: Ale to po przemnożeniu wyjdzie coś dziwnego
nie może być tak jak ja mam?
8 kwi 21:45
karla: nie może być tak jak ja mam?
8 kwi 21:55
8 kwi 22:04
Basia:
t=x2+y2 czyli t∊<0;+∞)
t2−10t+9=0
Δ 100 − 36 = 64
t1 = 10−82 = 1
t2 = 10+82 = 3
i masz
x2+y2=1 O(0,0) r1 = 1
x2+y2=3 O(0,0) r2 = √3
y = x+p
to proste równoległe do prostej y=x
dokładnie dwa punkty wspólne ta prosta z sumą okręgów będzie miała
gdy będzie leżała między styczną do małego okręgu i styczną do dużego
czyli
1.
szukamy stycznej do małego okregu
układ równań ma mieć jedno rozwiązanie
y = x+p
x2+y2=1
znajdujemy p1 i p2 dla którego Δ=0
2.
szukamy stycznej do dużego okręgu
układ równań ma mieć jedno rozwiązanie
y = x+p
x2+y2=3
znajdujemy p3 i p4 dla którego Δ=0
p∊(p4; p2)∪(p1; p3)
8 kwi 22:43